Ogranak Matice hrvatske u Virovitici - knjige

Dražen Bunjevac

Iz mikeškog kuta

Urednik: Ivan Zelenbrz
Autor ilustracija: Roko Idžojtić

Novinski se zapisi iznimno ponekad objavljuju i u knjigama. Razlika je u formatu, ali knjige i novine imaju podosta zajedničkog. Pritom mislimo na tehniku tiska, na čitatelje i na pisce. Književnici povremeno pišu u novinama, a novinari svoje tekstove prenose u knjige.

U ovoj knjizi nalaze se kolumne preuzete iz Virovitičkog lista, datirane od svibnja 2015. do kraja rujna 2018. Naziv Iz mikeškog kuta upućuje na osobit pogled na društveni život u Virovitici. Izabrani i posloženi u knjigu, kao svojevrsna gradska kronika, novinski zapisi prikazuju aktualna zbivanja i piščeva razmišljanja. Čitatelji će, međutim, već na početku uočiti kako su u kronološkom slijedu u ovu zbirku kurzivnim pismomo uvršteni čitavi članci, dijelovi teksta, rečenice ili poneke riječi koji zapravo nisu bili tiskani baš svakoga tjedna u novinama jer Virovitički list u nekim prigodama izlazi kao dvobroj, a ponekad su kolumne bile grafički izmijenjene, skraćene ili zbog manjka zadanog prostora neobjavljene. No, one nisu ništa manje važne niti zanimljive, već naprotiv, jednako su zaslužile da ovdje budu predočene.

Pisac na kraju teksta potpisan imenom Bera predstavlja se i piše kao pravi, rođeni Mikeš, a Mikešima se nazivaju virovitički starosjedioci ili domorodci za razliku od doseljenih došljaka. Različito od uvriježenog mišljenja, odnosno predrasude kako su Mikeši suzdržani građani, skloni gledati iz zakutka, biti ,,u kutu - nikome na putu". Berin mikeški kut je otvoren pogled. On pozorno promatra i kritički prati pa i sudjeluje u zbivanjima.

Bera je pseudonim preuzet prvenstveno za potrebe kolumni, a osobno ime autora je Dražen Bunjevac, podrijetlom iz stare mikeške obitelji davno ukorijenjene na prostoru između Vrazove ulice i Bikane te rječice Ođenice gdje se u ulici Augusta Cesarca, a nekada Janka Draškovića, nalazio po Bunjevačkom špicnamenu Beranovac ili Berinovac po čemu su virovitički Bunjevci kao tada najbrojniji u tome šoru bili nazvani i uvriježeni.

Iz mikeškog kuta

Arhiva

Klikni za povratak