Ogranak Matice hrvatske u Virovitici - izvješća

Predavanje prof.dr.sc. Branka Grisogona AKTUALNE KLIMATSKE PROMJENE I OLUJNA NEVREMENA

Povodom Svjetskog meteorološkog dana 23. ožujka u Gradskoj knjižnici i čitaonici, OMH u Virovitici organizirao je prigodno predavanje redovitog profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Branka Grisogona s Geofizičkog odsjeka na temu Aktualne klimatske promjene i olujna nevremena

Ovaj rođeni Virovitičanin jedan je od najcitiranijih hrvatskih geofizičara kojemu je dosada objavljeno osamdesetak međunarodno recenziranih članaka u mnogim relevantnim znanstvenim časopisima gdje je kao član uređivačkih odbora i sam recenzirao više od stotinu radova. Voditelj triju domaćih i dvaju međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata kao i član mnogih doktorskih povjerenstava u šest zemalja, bilo kao voditelj ili ispitivač, kojega godišnje redovito pozivaju na konferencije, radionice i seminare diljem Europe i SAD-a, svojoj publici je progovorio o atmosferskim valovima i turbulencijama koje nastaju uslijed globalnog zatopljenja uzrokovanog emisijama stakleničkih plinova čiji porast ubrzano izaziva temperaturne promjene na planetu.
Posebno se osvrnuvši na Hrvatsku istaknuo je da već sada po posljednjim istraživanjima imamo manjak od četiri hladna dana i višak od dvanaest toplih dana u odnosu na prosječna mjerenja. "Zbog porasta ekstremnih vremenskih događaja na globalnoj razini imat ćemo više sušnih i vodnih šokova koji će nas u budućnosti pratiti ako kao čovječanstvo hitno ne poradimo na tom reguliranju i sprječavanju", zaključio je prof. Grisogona.

(Dražen Bunjevac)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva