Ogranak Matice hrvatske u Virovitici - izvješća

Predstavljanje zbirke pjesama Natalije Bajer U RASKORAKU

Kao odlična uvertira u Svjetski dan poezije, 20. ožujka u 18 sati u toplom, poviješću obojenom interijeru lukačke Kurije Janković održana je promocija prve zbirke pjesama U raskoraku Natalije Bajer. 

Nakon uspješne zagrebačke promocije održane 13. veljače u Hrvatskom saboru kulture, i prepuna dvorana Kurije ukazala je na izuzetno zanimanje virovitičke publike za dobar stih. Natalija Bajer doista ga može ponuditi, a učinila je to i tog hladnoga slavonskog utorka, ogrijavši srca prisutnih svojom poetskom neposrednošću, jednostavnošću i isijavajućom pozitivnom energijom. U tome su joj pomogle i jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja našega doba, božanskom erudicijom ispunjena govornica Božica Jelušić te sjajna novinarka, psihologinja i izuzetna poznavateljica pisane riječi, a ujedno i moderatorica događaja, Sandra Pocrnić Mlakar. Prekrasnim glazbenim sadržajem događaj su obogatili članovi kvarteta Artes, gitarist Tomislav Šipek i vokalist Ivan Mikolić. Pjesme su, uz autoricu, čitale i nastavnice hrvatskoga jezika Katarina Topić i Marina Mađarević.

Pjesnikinja Natalija Bajer već godinama uspješno sudjeluje na različitim pjesničkim recitalima, aktivno piše poeziju i prozu, a veoma joj je drago i dijalektalno pjesništvo koje realizira pisanjem stihova na svojem materinskom kajkavskom narječju. Zbirka „U raskoraku“ njezino je prvo samostalno otisnuto djelo koje u pedeset pjesama objedinjuje odrastanje lirskoga subjekta zatečeno u trima tematskim cjelinama (Kraljevstvo ljubavi, Putovanje, Tražitelji spokoja). Posebnost, poetičnost i jednostavnost izraza pjesama dodatno naglašavaju i prirodnim motivima obilježene fotografije virovitičkoga fotografa Olivera Bešića.  Pjesnikinja Bajer članica je Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, Hrvatskoga sabora kulture i Udruge FRiKK, a ujedno i česta gošća Virovitičkih umjetničkih večeri.

 (Marina Mađarević) 

Fotografija: Boris Kozjak, Natalija BajerUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva