Ogranak Matice hrvatske u Virovitici - izvješća

MIKEŠKI DIVANI 2017. u spomen na Damira Svobodu

Nakon godine dana izbivanja literaturno-edukativnog programa pod nazivom Mikeški divanikoji se najviše bavi očuvanjem pismene i usmene kulturne baštine rodnoga grada, predstavili su ga ponovno 9. veljače virovitičkoj publici u tradicionalno ugodnom prostoru Gradskog društva crvenog križa, podno starog vatrogasnog tornja u samom centru grada.

Ovaj odlično posjećeni događaj otvorila je kustosica povijesne zbirke gradskog muzeja i predsjednica virovitičkog Ogranka Matice hrvatske Dubravka Sabolić s povijesnim crticama  vezanim na mjesec veljaču i neke važne događaje iz prošlosti u kojima se je osvrnula na nekadašnju Virovitičku županiju iz polovine 18. st. u doba Marije Terezije sa sjedištem u Osijeku. Došavši do slavonske prijestolnice navela je imena poznatih Essekera, koji su svojim djelovanjem bili vezani za Viroviticu; veliki projektanti i graditelji Viktor Axmann i Ivan Domes za koje smo saznali da su izgradili virovitičku gimnaziju; Franjo Krežma, glasoviti violonist koji je imao jedan od svojih prvih nastupa svirajući za ''pogorelce virovitičane'' kao osmogodišnjak, doduše u Zagrebu, jer se je tada prikupljao novac za pripomoć zbog velikog požara koji je opustošio pola grada; Milan Nikolić, začetnik i najplodonosniji pisac detektivskih romana; Zlatko Petrović, glumac, novinar Glasa Slavonije i nekadašnji ravnatelj virovitičkog kazališta.

Poznati ''Mikeši'' koji su ostavili traga u ''gradu na Dravi'' su Slavko Špehar, nogometaš, Roko Idžojtić, profesor likovnog i strip autor, Stanislav Žunec, trener košarkašica ''Murse'', Velimir Čokljat, glumac u HNK Osijek i najosebujniji novinar, pisac i jezikoslovac boemskog tipa, pokojni Damir Svoboda, dugogodišnji član Matice hrvatske kojemu su u spomen zapravo bili posvećeni ovi  Divani. Pročitavši dio iz njegove knjige pod nazivom Trik razglednice od profesorice hrvatskog jezika i fonetičarke, Izabele Babić, saznali smo da je za svojega života i plodonosnog rada doslovce bio ''tijelom u Osijeku uz Dravu a dušom uz Ođenicu i Viroviticu''. Ovaj rođenjem Zagrepčanin, ali cijelim svojim djetinjstvom i ostatkom života najviše Osječki Virovitičanin iz virov'tičkog Dalja nakon studija filozofije i književnosti u uzbibane novinarske vode je ušao daleke 1970. godine kao zaposlenik Informativnog centra radeći u Virovitičkom listu i na radiju, a kao vanjski suradnik pisao je za zagrebački Studentski i Večernji list te za Sportske novosti. Početkom osamdesetih, došavši u Osijek, kraće razdoblje radio je honorarno na Radiju Osijek da bi od 1. siječnja 1982. došao u Glas Slavonije i tamo djelovao do kraja svog života kao glavni urednik u Agroglasu. Prošavši sve faze novinarskog i uredničkog posla zapamćen je kao vrsni reporter, feljtonist i kolumnist te je za sobom ostavio prebogatu ostavštinu od više tisuća tekstova. Pored već navedene knjige objavio je knjigu u nakladi OMH u Osijeku, u Biblioteci Hrvatski pleter, Mrlja na obrazu grada. U ulozi posebnog gosta Divana bio je virovitičkoj (i osječkoj) publici svima znani novinar i reporter, također bivši djelatnik Glasa Slavonije, vlasnik portala Virovitica.net te glavni i odgovorni Fra Ma Fu festivala novinara i reportera u Hrvatskoj Goran Gazdek, koji je, na vrlo sažet, zanimljiv i dopadljivo humoran način, prenio impresije o svojemu prvom novinarskom mentoru s ''naočalama i bradicom'' koji ga se od prvog susreta jako dojmio kao vrlo savjestan i radišan mentor od kojega je ''naučio zanat'' i formirao se kao novinar i reporter. Radili su zajedno u više redakcija uživali u svakom trenutku, a pogotovo u dokolici s ispijanjem piva nakon što bi Damir prvo odradio sve svoje obaveze. Na kraju ovog programa, kao i svaki put, ljubitelji prave domaće ''mikeške riči'' uživali su u recitacijama Natalije Vidak. Njezinom poezijom posvećenom rodnom gradu završio je ovaj jedinstveni događaj u virovitičkoj kulturnoj ponudi s dvije ljubavne pisme na kraju povodom nadolazećeg Valentinova.

(Dražen Bunjevac)

slika


Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva