Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

210 MATIČIN ČETVRTAK i predstavljanje KUD-a VELIKA MLAKA

Kroz poseban, veseo, zanimljiv i raspjevan susret u sklopu Matičina četvrtka 17. svibnja, u Muzeju Turopolja predstavio se KUD „Velika Mlaka“.

Sad već tradicionalno, kada se predstavljaju, puni su šaljivih i zanimljivih priča, anegdota i pohvala i nagrada zbog svega onoga što rade i to posljednjih 18 godina.

U KUD-u djeluje 110 aktivnih članova, skupine đaka, studenata, radnika i umirovljenika. Organiziran je u šest sekcija: tri plesne, jedne pjevačke i dvije tamburaške.
Na svoj jedinstven i uvijek šaljiv i zanimljiv način sve o KUD-u Velika Mlaka ispričala je Đurđa Havidić. U KUD-u njeguju izvorne turopoljske pjesme i plesove, ali izvode i izvorni melos drugih krajeva, a takav pristup prenosi uspješno na mladi naraštaj.
Kroz veliki broj nastupa prikupili su značajne pohvale i priznanja. U KUD-u ističu pobjedu u koreografiranom folkloru na Gradskoj smotri Grada Velike Gorice.
Nastupili su na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, gostovali po cijeloj Europi: Bugarskoj, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Crnoj Gori, na koncertima u humanitarne svrhe, a uz to sustavne rade na obnavljanju starih običaja Velike Mlake.

(Ana Peternac Bučan)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva