Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

202. MATIČIN ČETVRTAK:
Nezavisni dragovoljci hrvatski, Zagrebačke županije

U sklopu Matičina četvrtka, 15. ožujka u ciklusu Hrvatski branitelji u Domovinskom ratu predstavljena je udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagrebačke županije. 

Kroz susret Udrugu su predstavili predsjednik, Željko Cesarec, glavni tajnik Romano Jelak i tajnik podružnice Velika Gorica Dimče Talevski. Susret su prekrasnom glazbom upotpunili Ansambl Zlatne godine i VIS Dobre duše. "Tijekom godina od osnutka, udruga koja je osnovana 2000. godine temeljem programa iz projekata koji su odobreni od države, radi na educiranju i pomoći svojim hrvatskim braniteljima. Jedan od naših osnovnih programa su obljetnice i spomendani" rekao je predsjednik Cesarec.

Udruga ima redovne i pridružene članove. Redovnim članom Udruge može postati Dragovoljac iz Domovinskog rata koji se odazvao pozivu Domovine s oružjem u ruci u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992, te pripadnici MUP-a, HOS-a, kao i Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) bez obzira na vrijeme stradavanja. Pridruženim članom Udruge može postati Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je organizirano sudjelovao u obrani suvereniteta RH kao i stranci koji su sudjelovali u Domovinskom ratu kao pripadnici OSRH, a koji nemaju status Dragovoljca i koji prihvaćaju statut Udruge te žele sudjelovati u aktivnostima Udruge.  Svoj rad, Udruga zasniva s dragovoljcima i njihovim obiteljima, provodi niz projekata te okuplja stvarne dragovoljce od kojih se mnogi na žalost ni do današnjih dana nisu izborili za svoja elementarna prava.
"Kroz naše projekte nastojimo dragovoljce, branitelje što više uključiti u svakodnevni život, vodeći brigu o njihovom statusu-obiteljskom, stambenom i zdravstvenom, te ostvarivanju prava (Fond hrvatskih branitelja i članova obitelji, primjenama zakona o pravima hrvatskih branitelja ,Zaklade hrvatskih branitelja)" poručili su iz Udruge.

(Ana Peternac Bučan)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva