Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

199. MATIČIN ČETVRTAK: Predstavljanje knjige Jasne Sršen
OD PRIČE DO IGRE

Kroz jedan poseban i pomalo zaigran susret, obzirom da je u središtu bila jedna jednako tako posebna i zaigrana knjiga, Jasna Sršen 15. veljače predstavila je svoju knjigu «Od priče do igre». Riječ je o izdanju knjige koja okuplja poučne priče, igre za djecu te šaljive priče i to za sve uzraste.

Uz samu autoricu, knjigu su predstavile i o njoj govorile Ruža Babić, prof.ped. te Željka Horvat Vukelja, književnica, a za glazbeni dio pobrinula se Ivana Maršan na gitari.

Kao odgojiteljica u mirovini, Jasna Sršen u svom je radu nastojala uroniti u dječji svijet, približiti mu se i prilagoditi svoj rad potrebama djece. Zato su sadržaji koje je pripremala za rad s djecom izrastali iz potreba i afiniteta djece s kojom je radila, a inspiraciju je našla i u svoje troje djece i sedmero unučadi.

- Pred nama je jedna neobična knjiga koja je kombinacija priručnika i zbirke radova. Jasna Sršen samozatajno je godinama književno tkala, tkala radove sitne za svoju djecu i male klijente u vrtiću. I onda je jednog dana došla i izvadila sve te fascikle, priče, pjesme, zagonetke, igre.... toga je bilo jako puno. Na kraju našeg dogovora došli smo do koncepcije, knjige koja je pred vama. U njoj se nalaze priče, pjesme, brojalice, zagonetke i posebne su igre didaktičke koje proizlaze iz tih priča i pjesama – o knjizi je rekla Željka Horvat Vukelja.

Sršen je dobila priznanje za svoj rad za unapređivanje dječjeg odgoja i obrazovanja od ustanove u kojoj je radila, D.V. ''Grigora Viteza'' i priznanje Grada Zagreba za rad na likovnim ostvarenjima u radu s djecom.

Izašla je njezina prva knjiga ''Od priče do igre''. O njoj je bilo govora u radio emisiji Zg1. ''Umijeće odrastanja'', u emisiji televizije HRT 1. ''Treća dob'', a priče se objavljuju u radio emisiji za djecu ''Svaštice'' HKR-a i na portalu Roditelji.hr. Za kratku priču na standardnom hrvatskom jeziku, na 8. Matičinu književnom natječaju 2016. „Turopoljska poculica“ Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, dobila je prvu nagradu.

- Kada čovjek odraste, zaboravi se radovati svim srcem,

plakati iz dna duše, onako, kako to samo djeca znaju.

Živimo zato njihov život svim srcem.

Uzmimo to blago od njih. Ništa ne naplaćuju! – poručuje Jasna Sršen.

 (Ana Peternac Bučan)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva