Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

Održan 191. Matičin četvrtak:
VELIKOGORIČKI BRANITELJI U DOMOVINSKOM RATU

Na 191. Matičinnom četvrtku, u sklopu ciklusa «Velikogorički branitelji u Domovinskom ratu», u četvrtak, 19. listopada, predstavljena je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Velika Gorica.

 

Udrugu je ukratko predstavio predsjednik Udruge Stjepan Kovačević, a uz njega govorili su i tajnik Vinko Cerovski i član Davor Đurin.

U ciklusu ”Velikogorički branitelji u Domovinskom ratu” sinoć je na 191. Matičinom četvrtku u Muzeju Turopolja predstavljena Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Velika Gorica. O Udruzi, njenom osnutku i djelovanju govorili su predsjednik Udruge Stjepan Kovačević, tajnik Vinko Cerovski i član Davor Đurin.

- Na poticaj Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata grada Zagreba i predstavnika hrvatskih branitelja iz ostalih dijelova Republike Hrvatske koji su bili u funkciji predsjednika poticajnih odreda, 31. srpnja 93. osnovana je Udruga hrvatskih veterana domovinakosg rata Republike hrvatske. Njezino je utemeljenje potaknulo osnivanje udruga Hrvatskih veterana domovinskog rata diljem Hrvatske i 1997. one postoje u svim većim mjestima Republike Hrvatske i na razini županija – rekao je Stjepan Kovačević.

 

Temeljni ciljevi Udruge su skrb i stjecanje statusa, zastupanje interesa hrvatskih veterana, pomoć u psihosocijalnoj reintegraciji putem centara za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te u suradnji s hrvatskim državnim tijelima razvoj veteranskog zakonodavstva i državnih ustanova koje se skrbe za ostvarivanje prava veterana stradalnika Domovinskog rata.

Tajnik Cerovski iznio je brojčane podatke te napomenuo da je udruga, koja trenutačno broji 780 članova, najbrojnija od osam velikogoričkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Uz to, bilo je riječi o sadašnjem stanju što se tiče dragovoljaca i veterana te o, nažalost, stalnim pokušajima njihovog marginaliziranja u hrvatskom društvu te o suradnji u Koordinaciji velikogoričkih braniteljskih udruga i u okviru Zagrebačke županije, odnosno na državnoj razini.

Osim službenog dijela predstavljanja Udruge, za glazbeni dio pobrinuo se Ansambl Zlatne godine.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva