Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

Matičin četvrtak: Predavanje HRVATSKIM STOPAMA SVETOG MARTINA

slika

U sklopu Matičina četvrtka 13. listopada, na drugom ovosezonskom susretu u Muzeju Turopolja, okupili su se zaljubljenici u kulturu i povijest kako bi naučili nešto više o Hrvatskim stopama sv. Martina.

Predavanje je održala prof. dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku te redovna profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Na predavanju je bilo riječi o važnosti europskih kulturnih ruta te o njihovoj prepoznatljivosti u Hrvatskoj, a najviše o europskom itineraru sv. Martina i izgradnji njegovih ogranaka na hrvatskom prostoru. Riječi je bilo i o petnaest hrvatskih lokaliteta koji su zapisani na europskoj martinskoj destinaciji; predavačica je govorila o njezinim martinskim specifičnostima i međusobnim poveznicama te o načinu implamentacije martinske ideje u kulturnu i inu promidžbu odabranih lokaliteta.

- Put sv. Martina želimo obnoviti, urediti prema tome gdje gdje se našli u Europi ako vidite obilježje stopu sv. Martina, vi ste na pravom putu – rekla je gošća predavanja nadodavši kako je sv. Martin prošao je sve te puteve hodajući i to označava simboliku stope.

(Ana Peternac Bučan)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva