Ogranak Matice hrvatske u Tuzli - izvješća

Predstavljanje časopisa GRADOVRH

Prošle godine u studenom trebali smo mi iz tuzlanskog Ogranka Matice dovršiti Dane MH Tuzla 2015. Taj je dan proglašen danom žalosti i sve su kulturne manifestacije u Bosni i Hercegovini odgođene.

Ove smo godine odlučili započeti Dane 20. svibnja jer u prvome dijelu godine imamo nekoliko aktivnosti. Najvažniji je posjet Ogranku MH u Našicama 16. i 17. lipnja. Tada ćemo predstaviti svoja ostvarenja u nekoliko područja.

Dvadesetoga svibnja u Međunarodnoj galeriji portreta sve je dobro započelo. Predstavljali smo časopis Gradovrh, br. XII. Ovu ćemo godinu uokviriti Gradovrhom, jer ćemo u jesen Dane završiti predstavljanjem Gradovrha br. XIII. Iz Zagreba nam je došao akademik Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. To je prvi put da nam u goste dolazi predsjednik i zbog toga smo bili ponosni. Kroz večer nas je vodila Silva Banović.

Predstavljanje časopisa Gradovrh

Da nam nije bilo Stjepana Sučića, potpredsjednika Matice hrvatske, i njegove zauzetosti za naš ogranak, tko zna koliko bismo puta ostali bez potpore iz Središnjice, a to je nama u Bosni i Hercegovini vrlo važno. Dolazio je s uglednim predavačima, književnicima i profesorima, pomagao da se na tuzlanskoj kulturnoj sceni predstavimo na željenoj razini. Zahvalni smo na svemu što je činio za oživljavanje, potporu i djelovanje Ogranka MH u Tuzli.

Ovaj je put brojno tuzlansko građanstvo, prijatelji MH, slušalo akademika Damjanovića, koji je govorio o povijesnoj i aktualnoj ulozi Matice. Mnogo toga je rekao, s mjerom i porukom, baš kao što smo i željeli. Važno je nama tko nam govori i kako govori. Nakon ovakvih večeri ispravimo svoje glave, umorni od političkih poklisara i promicatelja porukâ koje razdvajaju i unose nemir. Trebaju među nas dolaziti ljudi poput akademika Stjepana Damjanovića.

Večer je započela s Galianijevim tangom. Izveo ga je duo što ga čine Bakir Samardžić na harmonici i Ivan Praljak na gitari, u klasi mr. Elvisa Sivčevića i mr. Dejana Milkunića, iz SMŠ Tuzla. U glazbenom sadržaju čuli smo i Mirzu Halilovića, iz klase prof. Dženana Jusufovića. On je (solo) izveo etidu na klarinetu.

Gradovrh br. XII predstavili su mr. Mitra Hajdukov s Univerzitetskoga kliničkog centra i Gabriel Pinkas, s Filozofskog fakulteta u Tuzli. Od poezije smo čuli Bosnu Borisa Marune. Govorio je Azur Đonlagić, iz KŠC sv. Franje, Tuzla: „... čovjek je ostavi i potom / cijelog života sluša / Bosna ga doziva / Ne možeš joj okrenuti leđa“. Ivica Kovačević govorio jeOpomenu Gradovha, poeziju koja opominje Tuzlake na staru slavu franjevačkoga samostana o kojoj malo pamtimo i malo znamo: „Zašto ti ništa ne znaš i zašto nećeš znati?/ Zašto uklanjaš oko što prema vrhu se krene? / Što čitaš druge knjige, što slaviš tuđe slave? / Zašto ne proslavljaš slavne Gradovrha godine snene?“

Stihove iz Elegija fra Blaža Josića što smo ih u prijevodu fra Stjepana Pavića objavili u prvom broju Gradovrha, sada već daleke 2004, govorila je glumica Ivana Milosavljević. Te smo stihove odabrali kako bismo se pohvalili svojim suradnikom fra Stjepanom i njegovim uspjehom. Ovih je dana, naime, dobio nagradu Iso Velikanović, što je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodjeljuje za prevodilaštvo. Fra Stjepan je preveo Zlatne legende Jakobusa de Voragine, nakon sedam i pol stoljeća otkako ih je napisao taj suvremenik sv. Tome Akvinskoga. Nakon niza pohvala stručnjaka za izvrstan prijevod čak 900 stranica, fra Stjepan je rekao: „Treba malo poznavati hrvatski, malo latinski, malo teologiju pa se sjedne i gotovo! Nije problem prevesti nešto što čovjek zna.“ Naš fratar!

Dane MH Tuzla 2016. otvorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. U kratkom nagovoru pohvalio je rad Ogranka i naglasio važnost njegove uloge u kulturi našega grada i domovine.

(Marica Petrović)

Izvor: Vijenac, br. 581Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva