Ogranak Matice hrvatske u Subotici - knjige

Milovan Miković

Motrišta, rasprave, ogledi

Motrišta, rasprave, ogledi nova je knjiga Milovana Mikovića na temu hrvatske književnosti u Vojvodini (Bačkoj). U nizu studija Miković donosi kulturni i društveno-povijesni kontekst nastanka hrvatske književnosti na prostoru Vojvodine u ovom obliku u kojem danas postoji.

Radovi koji čine ovu studiju nastajali su kroz duži vremenski period, pa njihovim čitanjem možemo detaljno pratiti prirodan rast i razvoj Mikovićeve teorije. Radovi opisuju brojne događaje iz povijesti bačkih Hrvata, mnoge autore koji su svojim radom zadužili književnost i sve to kroz prizmu osobnog doživljaja autora. 

             "...Najveći dio tekstova jesu zapravo njegovi eseji, u kojima analizira različite najčešće suvremene kulturne i društvene fenomene Hrvata u Vojvodini. Osim ove književne forme, knjiga sadržava i njegove leksikografske priloge, prije svega one koji su proizašli iz uređivanja Klasja naših ravni i nakladničke djelatnosti NIU "Hrvatska riječ", te intervjue.
I ovaj put se Milovan Miković još jednom pokazuje, prije svega, kao briljantni esejist i erudit koji vješto secira razne teme iz suvremene kulturne povijesti vojvođanskih Hrvata, napose književnosti."

iz recenzije dr. sc. Slavena Bačića

Motrišta, rasprave, ogledi

Arhiva

Klikni za povratak