Ogranak Matice hrvatske u Stonu - izvješća

Predstavljanje zbirke pjesama MOJA ISPOVIJEST autorice Ane Paparella

Preminula slikarica Ana Paparella sudjelovala je godinama na likovnim kolonijama u Stonu u organizaciji Ogranka MH u Stonu koji joj se posthumno odužio za dugogodišnju suradnju i nesebično davanje izdavanjem zbirke poezije.

U kuli Barabanata u Stonu 18. listopada Ogranak Matice hrvatske u Stonu upriličio je predstavio je zbirku poezije Ane Paparelle, akademske slikarice i pjesnikinje. Preminula slikarica Ana Paparella provela je cijeli svoj radni vijek radeći kao likovni pedagog u Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu, gdje je  prenijela senzibilitet za umjetničko stvaranje mnogim generacijama Splićana. Prvu zbirku pjesama Vjetrovi odasvud izdala je 1968. godine. Sudjelovala je godinama na likovnim kolonijama u Stonu u organizaciji Ogranka MH u Stonu koji joj se posthumno odužio za dugogodišnju suradnju i nesebično davanje izdavanjem zbirke poezije  pod nazivom Moja ispovijest. Zbirku poezije je uredio dugogodišnji suradnik Ogranka Ston – dr. sc. Vinicije B. Lupis, pjesnik i hrvatski književnik, koji je zbirku popratio predgovorom o pjesničkoj ispovijesti slikarice Ane Paparelle. Pjesničku zbirku grafički je oblikovao i priredio za tisak Nikola Križanac, slike umjetničinih radova izradio je fotograf Darko Škrobonja, a zbirku je lektorirala Maja Čop.

U prizemlju kule Barabanta uz izložene radove preminule slikarice Ane Paparelle promociju zbirke poezije otvorila je tajnica Ogranka Ston Sandra Vuletić, koja je iznimno zaslužna za uspješni rad Ogranka, a stihove tijekom promocije čitale su: Marina Asturić, Petra Bilić Stepić i Nikolina Šerka Đuračić.  Dugogodišnji predsjednik Ogranka Ston Joso Stepić prilikom promocije upoznao je nazočne o aktivnostima Ogranka i ovogodišnjim izdanjima, kao i o samom projektu izdavanja ove zbirke poezije kao hommagea umjetnici, te je istaknuo kako  je ona svojim umjetničkim radom obogatila Ston i njegovu likovnu baštinu. Urednik Vinicije B. Lupis govorio je o važnosti umjetnosti i pjesničkom radu umjetnice. Umjetnost je poput iskaza ljubavi, ona je svijest o tome da ovisimo jedni o drugima. Riječ ne ublažuje patnju i bol, ali je čini podnošljivijom. Umjetnost je povezala Ogranak MH u Stonu i slikaricu Anu Paparellu dugogodišnjim sponama uzajamne ljubavi, tijekom ljetnih likovnih kolonija i izlaganja u Stonu. Srednovjekovni grad Ston na ovaj način dokazao je kako umjetnost još uvijek živi u njegovim porama, a zahvalu na trudu i izdavačkom poduhvatu u ime slikaričine obitelji iskazala je njena kćer, slikarica Marija Paparella, supruga Christiana Legentila, umjetnika koji veći dio godine stvara i slika u Stonu i na Brocama. Predstavljanje  zbirke poezije u prizemlju srednjovjekovne stonske kule – galerije  upriličeno u organizaciji Ogranka u Stonu i brojnih matičara iz Stona i okolice dokazalo je postojanje stalne iskre kulturnih htijenja koju vrijedni članovi Matičina ogranka u Stonu održavaju  svojim samoprijegornim radom i u budućem izdanju - monografiji grada Sebaste, rodnog grada sv. Vlaha.

(Sandra Vuletić)

slika


Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva