Ogranak Matice hrvatske u Stolcu - knjige

STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE

Godišnjak za povijest i kulturu

Glavni i odgovorni urednik: Željko Raguž

Godišnjak Stolačko kulturno proljeće u izdanju za godinu 2019. kao glavnu temu donosi pitanje Hrvata u Vojvodini. Hrvati u Vojvodini su jedna od manjina Republike Srbije, te su se kao manjina nalazila na rubu svih događanja hrvatske kulturne scene. Takva situacija podrazumijevala je stalnu borbu za održanje svoga identiteta. 

O svim pravno-političkim, društvenim, socijalnim i kulturnim pitanjima Hrvata u Vojvodini u 14 priloga progovaraju neki od najvećih stručnjaka u svojim poljima (Tomislav Žigmanov, Josip Lisac, Slaven Bačić, Vladimir Nimčević, Dražen Živić itd.).

Među ostalim rubrikama vrijedi spomenuti onu o "Crkvenim velikodostojnicima" u kojoj autor Ratko Perić donosi prilog o Stepinčevu pogledu na "Bizantizam", odnosno Pravoslavlje, dok don Ivo Šutalo raspravlja o zborniku biskupu Žaniću. U "Obljetnicama" slavi se 160 godina od početka gradnje i 150 godina od blagoslova župe Prenj. U "Stolačkoj kulturnoj pozornici" razni autori donose prikaz najvažnijih kulturnih događanja u proteklih godinu dana. Kraj godišnjaka donosi i izvještaj o radu ogranka Matice hrvatske u Stolcu, radove učenika i tekstove prisjećanja na umrle don Damjana Raguža i Vlatka Popovića.

Cjelokupni sadržaj godišnjaka dostupan je na sljedećem linku. 

Uredništvo: dr. Mladen Bošković, prof. dr. sc. Božo Goluža, dr. sc. Ivica Puljić, dr. sc. Jakša Raguž, dr. sc. Marinko Marić, Željko Raguž, Stanislav Vukorep i Ljubo Krmek

STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE

Arhiva

Klikni za povratak