Ogranak Matice hrvatske u Splitu - knjige

Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara

Zbornik

Urednici: Tea-Tereza Vidović Schreiber, Hicela Ivon, Vlaho Kovačević

Hrvatsko proljeće odigralo je veliku ulogu u buđenju nacionalne svijesti hrvatskog naroda. Sudionici tog pokreta širom Hrvatske pokazali su veliku hrabrost i domoljublje u želji da doprinesu boljitku hrvatskog naroda u nadi da će se u bliskoj budućnosti ostvariti njegova vjekovna želja o samostalnoj i demokratskoj državi.

Toj misli i nadi u bolje sutra doprinijeli su brojni hrvatski domoljubi raznih dobnih skupina s naglaskom na mlađe osobe, posebno studente, koji su svojim stavom i raznim akcijama u vidu štrajka i javnog iznošenja misli izrazili što bi trebalo mijenjati u tadašnjoj državi da se poboljša položaj i život hrvatskog
Mnogi hrvatski studenti koji su dali svoj doprinos političkom buđenju hrvatskog naroda - Hrvatskom proljeću i danas se s ponosom sjećaju tih povijesnih dana.

Povodom 50-godišnjice Hrvatskog proljeća splitski studenti, a danas umirovljenici, odlučili su opisati svoja sjećanja i osobne doživljaje o tom sudbonosnom vremenu u vidu Zbornika kao uspomenu na to vrijeme, ali i kao dokument kojeg buduće generacije hrvatskog naroda mogu koristiti kao povijesnu građu.

Ogranak Matice Hrvatske u Splitu rado se odazvao molbi inicijatora ovog Zbornika da se tiska u nakladi Ogranka jer smo smatrali da je sadržaj Zbornika značajan i vrijedan. Na ovome mjestu važno je prisjetiti se da su društveni i politički događaji za vrijeme Hrvatskog proljeća i u vremenu nakon njega bili povezani radom i sudbinom Matice hrvatske u brojnim gradovima Hrvatske.

Matica hrvatska je od svog osnutka prije 180 godina bila zaštitnica hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta zbog čega joj je za vrijeme i nakon Hrvatskog proljeća bio zabranjen rad do 1990. kada je  njezin rad obnovljen. Mnogi matičari su zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću ili davanjem podrške njegovim sudionicima bili proganjani pa i zatvarani.

Autori tekstova u Zborniku svoja su sjećanja za vrijeme i nakon Hrvatskog proljeća opisali onako kako su ih osobno doživjeli.

-iz predgovora Joška Kalilića

Sadržaj:

Marija Bošković: Hrvatsko proljeće u očima tadašnje maturantice: moje uspomene na splitsku 1971./1972.
Josip Brdar: Crtice iz sjećanja na Hrvatsko proljeće i štrajk sveučilištaraca 1971. godine
Ivan Čaljkušić: O Hrvatskom proljeću, na drugi način
Drago Ćutuk: „Hrvatsko proljeće“ u Splitu - 50 godina poslije
Dane Maretić: Moj osvrt na 50. obljetnicu studentskih događanja iz 1971. godine
Tomislav Marić: ,,Miris“ Hrvatskog proljeća
Borislav Maričić: Memento jednog splitskog proljećara s Pravnog fakulteta u Splitu
Vanja Mladina: Pedeset godina sjećanja
Neda Nižetić: Sjećanje
Mate Raboteg: Hrvatsko proljeće kao trajna inspiracija
Ivica Tolić: Sjećanja na studentski štrajk i razdoblje nakon Karađorđeva
Miroslav Veić: Hrvatsko proljeće
Veseljko Vidović: Trajni ožiljci Hrvatskog proljeća

Lektor: Ivan Bošković

Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara

Arhiva

Klikni za povratak