Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Splitu

Novoizabrani predsjednik Ogranka je dr. Joško Kalilić.

U velikoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu po isteku mandata od četiri godine predsjednika i izabranih članova u upravnim tijelima, 17. svibnja održana je Izborna skupština Ogranka Matice Hrvatske u Splitu. Intoniranjem nacionalne himne „Lijepa naša domovino“ koju su pratili pjevanjem članovi u dvorani, započela je svečanost. Potom je predsjednik OMH u Splitu, Trpimir Jurkić prigodnim riječima pozdravio potpredsjednika Damira Barbarića i glavnog tajnika Zorislava Lukića koji su stigli iz Središnjice podržati važan događaj u splitskom Ogranku. Poslije riječi pozdrava i zahvalnosti, predsjednik Trpimir Jurkić je predstavio dnevni red Izborne skupštine i tako označio radni dio večeri. Uslijedio je pozdravni govor Damira Barbarića, potpredsjednika Matice hrvatske. Vrlo srdačno i biranim riječima podsjetio je prisutne na veliku 175. obljetnicu slavlja Matice hrvatske koja je bila u znaku brojnih vrijednih kulturnih, glazbenih i društvenih događanja kako u Zagrebu tako i u njezinim ograncima diljem Hrvatske i onima u inozemstvu, u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Njemačkoj i veleposlanstvu u Beču. U istoj prigodi u Splitu je održan svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu. „Godina iza nas je apsolutno potvrdila da je Matica ne samo potrebna u Hrvatskoj nego i neophodna.“ Barbarić je izrazio zahvalnost predsjedniku Trpimiru Jurkiću i upravi Matice u Splitu na velikim trudu i zalaganju da se ogranku koji je bio pred zatvaranjem ponovno „udahne život“, saniraju dugovi marljivim radom i aktivnostima te nastavio: „To su bila krizna vremena na koja se ne trebamo osvrtati jer su prevladana, ali pratim rad našeg Ogranka u Splitu, drugom najvećem gradu u državi, gradu fantastično bogate kulturne baštine i tradicije koju treba ne samo čuvati i njegovati već na njezinim temeljima graditi, a tu je značajna uloga Matice hrvatske“.

Zorislav Lukić se obratio prisutnim članovima u dvorani i kazao:“Ne mogu ipak ne spomenuti da je prije četiri godine OMH u Splitu bio u velikoj krizi koja je tada prevladana, zahvaljujući jednom izabranom dijelu naših članova u Splitu koji su uložili upravo maksimalno najveću moguću energiju, da se veliki organizacijski sindrom, zašto ne reći, i teški financijski problemi riješe na zadovoljavajući način i dođe do pozitivne nule. "Nije bilo lako toga dana, na jednoj od Skupština čuti od članova da zapravo nema te osobe koja bi preuzela teret takvog velikog organizacijskog i financijskog minusa. Dobro se sjećam da sam tada za govornicom, u očaju izgovorio da nam ne preostaje ništa drugo nego ugasiti OMH u Splitu . No, kada sam to rekao, ustalo je nekoliko članova, među njima i bivši župan (Zlatko Ževrnja) koji su rekli 'E to ne može', sve ćemo prihvatiti ali Ogranak ne damo ugasiti. Tada se stvorila jedna minimalna suma energije koja je dovela da kroz kratko vrijeme izaberemo novo vodstvo Ogranka kojemu je kroz ove četiri godine uspjelo, kad nije bilo baš izgledno, srediti stanje poslovanja u uvjetima kako OMH u Splitu djeluje“ rekao je Lukić i prenio iskrene želje i pozdrave iz Središnjice na čelu s predsjednikom MH akademikom Stjepanom Damjanovićem te naglasio da Središnjica u punom smislu stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći koja je u okvirima mogućnosti.

Slijedilo je izvješće predsjednika Jurkića o radu i aktivnostima Ogranka u proteklom mandatu. Pročitao je imena članova Upravnog i Nazornog odbora koji su četiri godine dijelili breme poteškoća ali i zadovoljstvo lijepih uspjeha u OMH. Trpimir je u svojoj dugoj i detaljnoj priči predstavio sve probleme – „kosture“, kako ih je nazvao, koji su neprestano ispadali iz ormara. Uslijedilo je glasovanje na mandat od četiri godine.

Za novog predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Splitu izabran je dr Joško Kalilić. Za potpredsjednika i člana UO splitskog Ogranka izabran je Marin Kaporelo (pravnik, glazbenik i ravnatelj Glazbene mladeži), dok je za tajnicu i članicu UO izabrana Mihaela Lovrić, prof. Izabrani članovi Upravnog vijeća su: Marin Kaporelo, Mihaela Lovrić, dr.sc.Toni Maglica, Dubravka Katačić prof, doc.dr.sc. Ivan Basić, Grozdana Ribičić prof, dr.sc.Tea Vidović Schreiber, doc.dr.sc.Vlaho Kovačević. Ukupno devet članova uključujući predsjednika OMH koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora. Izabrani članovi Nadzornog odbora su: Ivan Škarić, Hicela Ivon, Jozo Balić.

(Ivica Luetić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva