Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Predstavljanje knjige Ante Guge ŽETVA U POLJU OTROVA

U dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, u četvrtak 12. travnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu i Hrvatske udruge Benedikt predstavljen je roman Žetva u polju otrova novinara i publicista Ante Guge.

Knjigu je uz autora predstavio Pero Mioč, scenarist, redatelj i književni prevoditelj. U ime organizatora nazočne je  pozdravio Trpimir Jurkić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, koji je i čitao ulomke iz knjige, te Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt. Na 362 stranice, cijeli roman je podijeljen na  22 poglavlja koja su prožeta  grčevitom borbom: za obitelj i njezinu egzistenciju, za vjeru, nacionalni identitet, čast, ponos, za goli život, a u konačnici za teritorijalni integritet i slobodu domovine. Kompleksna je to priča o sudbini članova nekoliko generacija obitelji iz Dalmatinske Zagore, a koja se isprepleće kroz nekoliko bitnih povijesnih razdoblja – početkom Domovinskoga rata te 1928. godine za vrijeme tadašnje Kraljevine Jugoslavije, dok međunacionalni hrvatsko-srpski odnosi pokreću sukobe, osobne obiteljske tragedije koje će ostaviti posljedice za budućnost.

Međunacionalni odnosi glavna su tema ovog romana, koji kulminira krvavim ratom koji na kraju završava međunarodnim priznanjem Hrvatske države u kojem je presudnu ulogu imala Crkva. Roman dobiva na uvjerljivosti i zbog toga što autor problematizira niz podataka usuglašenih sa stvarnim, krvlju povezanim povijesnim događajima, te detaljnim opisima ratnih strahota i tragičnih sudbina.

(Ivica Luetić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva