Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Predstavljanje pjesničko-grafičke mape Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija NOĆNOG NEBA CVAT

U izložbenoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu „o. Vinka Draganje“ 16 veljače predstavljena je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu nova pjesničko-grafička mapa pjesnika Miljenka Galića i akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, naziva Noćnog neba cvat.  

U ime  OMH u Splitu koji je podržao projekt, pozdravnu riječ uputila je zamjenica predsjednika prof. Hicela Ivon, dok su o mapi govorili Ante Lojić i autori. Riječ je o dvojici umjetnika koji kroz tri pjesme i tri grafike u tehnici svilotiska, u mapi „Noćnog neba cvat“  govore o istom, ne nastojeći da bi ilustrirali, doslovno opisivali bilo tekst ili sliku.

Pjesnik Galić izgovorio je nekoliko svojih molitava te se na poetski način obratio Bogu i ljudima, i sve prisutne uveo u povezanost umjetnosti i vjere. Na kraju je Josip Botteri zahvalio splitskom Ogranku na pomoći u organizaciji ovog susreta, te kazao: „Ovu sam poeziju doživio   kao duboko religioznu kršćansku mistiku. Pokušao sam taj mistični doživljaj iskazati mojim likovnim izrazom. Kršćanstvo svakom čovjeku ostavlja otvorena vrata. Krist je Bog ljubavi, slobode i mira. Mi smo primili tu veselu vijest i pozvani smo pozivati i druge do kojih vijest nije stigla. Umjetnik kroz svoje djelo, slobodom vlastitog umjetničkog izraza u svojem vremenu u svijetu u kojem živi, nadahnut svetim temama može iskazati svoje vjerničke osjećaje i dosegnuti mistične vrhunce duhovnosti.“
Botteri je zatim kazao kako u Hrvatskoj kulturi postoji kontinuitet sakralne umjetnosti, kršćanske vjere i svjetonazora. „Iako progonjeni i često vrijeđani, ponižavani, a u onim najtežim vremenima i mučeni i na smrt, Hrvati vjernici ustraju u svojoj vjernosti i Kristu, evanđelju, Crkvi, kršćanskom svjetonazoru i moralu, ali i kršćanskoj kulturi. U Hrvatskoj i danas djeluje niz umjetnika koji svojim djelima nastavljaju i održavaju kontinuitet  Hrvatske“, zaključio je Botteri.

(Ivica Luetić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva