Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Nakon 10 godina obnovljen je časopis Ogranka Matice hrvatske u Splitu: HRVATSKA OBZORJA br. 1/2017

Napokon, nakon punih deset godina, ponovno je ugledao svjetlo dana časopis Ogranka Matice hrvatske u Splitu Hrvatska obzorja, pokrenuta u rujnu 1993. i to zahvaljujući novčanoj potpori Splitsko-dalmatinske županije, i stručnoj Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Glavni urednik je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu Trpimir Jurkić, a izvršna urednica prof. Hicela Ivon. 

Prvi broj časopisa sadrži 117 stranica u kojima su objavljeni prilozi petnaest autora koji su izložili i tematizirali na predavanjima i predstavljanju knjiga tijekom 2017 godine. Na posljednjim stranicama časopisa objavljena je bibliografija izdanja Ogranka Matice hrvatske u Splitu.

U uvodnom djelu časopisa glavni urednik Trpimir Jurkić je između ostaloga napisao: „Obnavljanje časopisa Hrvatska obzorja, za sada jednom godišnje, naš je pokušaj i želja da ne odustanemo od svoje ukorijenjenosti u instituciju koja je oduvijek bila kreator kulturne slike jednog naroda, iz ukorijenjenosti u vlastitu baštinu, ali i pokušaj da se promotri, osvijetli i nadasve shvati vrijeme u kojemu živimo i koje je pred nama. Nadamo se ne teško, nego zanimljivo, inspirativno i puno izazova. Neka ova želja bude i poziv svima koji žele u tom svijetlu dati prinos takvom vremenu“.

"Uredništvo vjeruje da će prilozi u ovom časopisu koji nastavlja izlaziti nakon punih deset godina, potaknuti stručnjake i znanstvenike iz kulture, umjetnosti i znanosti, mnoge „Matičare“ kao i one koji to žele tek postati, na objavu radova, daljnju pomoć i suradnju za objavljivanje slijedećeg časopisa", zapisala je u uvodnoj riječi izvršna urednica Hicela Ivon.

Ivica LuetićUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva