Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Simfonijski koncert u povodu 175. obljetnice Matice hrvatske

U sklopu obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u petak. 10 studenoga, na velikoj sceni u Hrvatskom narodnom kazalištu održan je, u izvedbi Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta  Split, Simfonijski koncert pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, jednog  od najistaknutijih hrvatskih dirigenata.

Praizvedena je simfonijska poema 'In memoriam', nastala 1998, Vlade Sunka, posvećena poginulom branitelju Nikoli Radiću Trli, rođenom 1946. koji je život izgubio 1992, te svima poginulim braniteljima Domovinskoga rata koji su dali život za ideale slobode i mira.
U prvom djelu programa izvedena je simfonijska poema u kojoj je kao solist nastupio violist Igor Smoday i kontrbasist Mijo Mišetić, a u drugom djelu programa je izvedena 'Peta simfonija u c-molu' Ludwiga van Beetthovena, sastavljena od deset razlikovnih emocionalnih stanja - slika iz tog ratnog vremena, nizanih prema kronološkom slijedu, koje su se glazbeno pretapale u jedinstvenu cjelinu, a koje je na svečanoj koncertnoj večeri doživjelo prvu javnu izvedbu.

(Ivica Luetić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva