Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Dani Matice hrvatske u Splitu: predavanje Joška Belamarića SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - UNESCO-va ŽUPANIJA

U utorak, 22. studenog, u popunjenoj dvorani Palače Milesi, u sklopu 24. Dana Matice hrvatske u Splitu predavanje je održao dr. sc. Joško Belamarić, na temu: „Splitsko – dalmatinska županija – UNESCO – va županija. Perspektive...“.

U uvodu je novinarka i članica Upravnog odbora Ogranka Matice hrvatske u Splitu najavila kako se ovim predavanjem ujedno pokreće inicijativa Ogranka Matice hrvatske u Splitu: „Povežimo UNESCO-ve gradove“, kojoj je cilj razvoj suradnje na kulturnom planu tri UNESCO-va grada Splitsko – dalmatinske županije: Splita, Trogira i Starog Grada na Hvaru. Predavanju su prisustvovali gradonačelnici grada Trogira i Starog Grada na Hvaru, te posebni izaslanik gradonačelnika grada Splita.

Ljepota dalmatinske obale, i fasciniranost promatrača njome, datira još iz vremena kada je nazivana Ilirskom obalom, u uvodu je rekao dr. sc. Belamarić.

Danas, Splitsko – dalmatinska županija ima tri grada pod UNESCO-vom zaštitom: Split, Trogir i Stari Grad na Hvaru. Split, izrastao iz Dioklecijanove palače, Trogir, mali grad velike kulturne vrijednosti, i Stari Grad na Hvaru, gdje je zaštićeno i polje u zaleđu, nepromijenjeno od antičkih vremena.

Dr. sc. Belamarić dodaje da je ovo područje, i izvan UNESCO-ve baštine neizmjerno bogato spomenicima kulture, spominjući Salonu, pa prsten otoka Vis – Lastovo – Palagruža, kao i brojne pojedinačne lokacije velike kulturne vrijednosti, kao što su mnoge građevine po otocima, kuće, bunari, pa čak i zidovi.

U drugom dijelu predavanja dr. sc. Belamarić dotiče se potrebe, i važnosti konzervacije brojnih spomenika kulture kao i raznih graditeljskih oblika tradicionalne izrade, u kontekstu rastuće globalizacije i ekspanzije turističke ponude i potražnje na ovim prostorima. U tom je tonu nastavljena i rasprava, gdje je zaključeno da se moraju nastaviti, i od institucija poštovati, konzervatorski napori i inicijative s ciljem očuvanje kulturne baštine Splitsko – dalmatinske županije.

(Luka Matić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva