Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Otvorenje Dana Matice hrvatske u Splitu: predavanje ETIKETIRANJE U JAVNOM DISKURSU

24. dani Matice hrvatske u Splitu otvoreni su u ponedjeljak, 21. studenog, predavanjem dr. sc. Marije Selak u dvorani Gradske sveučilišne knjižnice.

Predavanje je otvorio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, Trpimir Jurkić, koji je pozdravio okupljene i najavio predavanje riječima da je etiketiranje folklorni običaj u Hrvata te da etikete dolaze sa svih mogućih strana javnog prostora.

Dr.sc. Marija Selaka je potvrdila da je etiketiranje problem i lijevih i desnih medija i da se provodi na sličan način kod oboje, ali da će u njezinu predavanju naglasak biti na lijevim medijima da bi se ukazalo na proturječja ponašanja medija, s obzirom da je ljevica po definiciji otvorenija i teži pluralizmu više od desnih medija.

Četiri su vrste medija: javni mediji, koji su i najvažniji, i gotovo uvijek u službi vladajuće politike. Primjer HRT, čijeg ravnatelja bira Sabor. Privatni mediji koji su kod nas spoj politike i interesa. Oni mogu kritizirati svakog osim vlasnika, a vlasnici privatnih medija su kod nas pripadnici krupnog kapitala koji žele kreirati javnu politiku. Treći su neprofitni mediji, koji bi trebali biti poticani i financirani da zadrže objektivnost i ističu stvari koje su u društvu zanemarene, ali ovise o dodjeljivanju sredstava od strane države, tj politike.. I četvrta vrsta medija je podvrsta neprofitnih medija: mediji nacionalnih manjina, najpoznatije i u fokusu su srpske Novosti.

Marija Selak dalje navodi da je temeljni problem sučeljavanja u medijima taj da, čim netko nastupi, odmah bude svrstan (predavačica to definira kao psihoanalitičku totalitarističku etiku – nitko ne nastupa iz vlastite samostalne pozicije, svatko nekome pripada). Etiketira se svakog u javnom prostoru i potrebno je jako malo za etiketiranje.

Popularna riječ u medijskom etiketiranju jest „fašist“ koja služi za nečiju eliminaciju iz rasprave i javnog prostora općenito, istovremeno potičući „neljudsko“ ponašanje prema prozvanima. Primjer je Ivan Tepeš i posljedična diskriminacija na osnovu fizičkog izgleda.

Etiketiranje se koristi za eliminaciju nekog iz javnog diskursa i oduzimanje njegovih temeljnih ljudskih prava, sve u službi politike. Izražen je nedostatak slobodnog mišljenja, mediji kao neutralnost ne postoje, ne postoje posrednici kao ni neutralne pozicije.

 

(Luka Matić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva