Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Dani Matice hrvatske u Splitu: predavanje Domagoja Kuštre SPLIT U DOMOVINSKOM RATU

24. dani Matice hrvatske u Splitu zatvoreni su u petak, 25. studenog, predavanjem studenta Filozofskog fakulteta u Splitu, Domagoja Kuštre: Split u Domovinskom ratu, što je ujedno i diplomski rad spomenutog kolege.Split je tradicijski miroljubiv grad, sa dugom antičkom i hrvatskom poviješću, duhom Mediterana, grad športa, kulture i posebnog humora. Međutim, sve te osobine Grada privremeno su zatomljene kad su građani shvatili da im od srpske agresije prijeti opasnost za njihov grad, dostojanstvo i mir. Splitu kao primorskom gradu, na obali Jadranskog mora, glavna opasnost dolazila je od strane Jugoslavenske ratne mornarice i njezinih vojnih objekata koji su bili razmješteni na samom gradskom području ali i obližnjim otocima.

Autor detaljno opisuje vojne objekte pod kontrolom JNA, njihov značaj, kao i početak prosvjeda na splitskom području i djelovanje lokalnog stanovništva. Ustrojavanjem brigade i vojnih jedinica na splitskom području, Hrvatska vojska postupno preuzima vojnu infrastrukturu jugoslavenske armije. Jugoslavenki časnici, nezadovoljni otporom koji su građani Splita na  svibanjskoj demonstraciji pružili, i sve snažnijim zahtjevima za napuštanjem gradskih vojarni i luke jugomornarice, JRM 15.11. ´91. otpočinje agresiju na  grad. Direktnim pogodcima po staroj gradskoj jezgri otkriva svoj pravi, velikosrpski karakter. Kao zanimljiv detalj Domagoj Kuštre ističe da je pronađen veliki broj nedetoniranih projektila, kojima su odvrnuti upaljači, što sugerira da je Grad Split imao prijatelje i unutar snaga Jugoslavenske ratne mornarice. Obrambene snage smještene na lokacijama u Splitu i okolnim otocima odbile su napad i agresora veoma brzo natjerale na uzmak.

Pobjedom HRM nad agresorom i njegovim povlačenjem iz hrvatskih teritorijalnih voda, Split prestaje biti ugrožen od vojnih napada, a najbliži otvoreni sukobi nalaze se 60-ak km od grada. Od sredine '92. godine, grad Split doprinosi obrani Hrvatske u ljudstvu, humanitarnoj pomoći i brizi o izbjeglicama i prognanicima.

(Luka Matić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva