Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu - knjige

Ivana Brlić Mažuranić: Pisma majci (1892. - 1901.)

Jasna Ažman

Kao nastavak jedinstvenog projekta Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu izdan je 7. svezak Sabranih djela Ivane Brlić-Mažuranić pod nazivom Pisma majci.  Sve što je najpoznatija hrvatska književnica napisala napokon je na jednome mjestu i to u kritičkom izdanju, odnosno onako kako je autorica pisala i htjela da bude objavljeno. Zahvaljujući angažmanu stručnjaka, u prva četiri sveska nalaze se sva Ivanina tiskana djela (Pjesme i priče, Romani, Bajke i basne, Članci), u petom popis svih izdanja i sve literature o autorici i njezinu opusu (Bibliografija), a u ostalim prvi se put objavljuje Ivanina bogata i uglavnom nepoznata rukopisna ostavština (Moji zapisci i Pisma majci).

U knjizi Pisma majci nalaze se autoričina pisma poredana kronološki prema sačuvanim izvornim pismima. Za sva je pisma naveden izvor, a pojedine riječi, izrazi i dijelovi pisama raspoređeni su, prevedeni i protumačeni u fusnotama i u rječniku na kraju knjige. Tamo su i kazala osobnih imena i mjesta u oblicima u kojima se pisma pojavljuju

Autor i urednik projekta je Vinko Brešić. Knjigu je priredila Jasna Ažman, a Grad Slavonski Brod je ponosan što je novčanim sredstvima potpomogao tiskanje knjige.

Izvor: https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11193-izdana-7-knjiga-sabranih-djela-ivane-brlic-mazuranic-pisma-majci)

Ivana Brlić Mažuranić: Pisma majci (1892. - 1901.)

Arhiva

Klikni za povratak