Ogranak Matice hrvatske u Slatini - izvješća

Predstavljena knjiga Miljenka Brekala
SLATINSKA KRONIKA DOMOVINSKOG RATA

U dvorani Hrvatskoga doma ispunjenoj do posljednjeg mjesta Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Ogranak Slatina organizirala je 14. prosinca predstavljanje knjige Slatinska kronika Domovinskog rata autora Miljenka Brekala, voditelja Područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Osijeku i jednog od sudionika ratnih zbivanja u slatinskom kraju.

U ime organizatora predstavljanja knjige, Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Ogranak Slatina, govorio je njen predsjednik Ivan Levar, zahvalivši  u ime branitelja i žitelji na rasvjetljavanju ratnih događanja slatinskoga kraja.

U ime sunakladnika knjige, Ogranka Matice hrvatske u Slatini govorila je predsjednica Zorica Varga, rekavši između ostalog: „... Izražavam zadovoljstvo što se slatinska Matica uključila u ovaj projekt, sukladno svojim zadaćama, onako kako to radi već 175 godina, štiti i promiče narodni  identitet hrvatskog naroda, živi sa svojim narodom i za svoj narod. Poštovani, u mjesecu smo prosincu, vremenu došašća, u iščekivanju smo najljepšeg kršćanskog blagdana, Božića, ali i u mjesecu najveće tragedije hrvatskoga čovjeka u Domovinskom ratu na slatinskom području. U tim su se prosinačkim danima 1991. godine žitelji slatinskoga kraja nijemi od bola, opraštali od žrtava posljednjeg suludog zločinačkog  pothvata dojučerašnjih susjeda. Tih  se  prosinačkih dana na svakom koraku zrcalila tuga, ali i prkos, ponos i snaga hrvatskoga čovjeka, kada brani svoj dom...“

Knjigu su predstavili glavni urednik Josip Jurčević, recenzenti Zlata Živaković Kerže i Nevio Šetić te sam autor.
Zlata Živaković Kerže ustvrdila je da Brekalova knjiga, znanstveni tekst istraživačkog karaktera, svojim sadržajem nikoga neće ostaviti ravnodušnim. "Posebno bih naglasila da ova knjiga prof. dr. Miljenka Brekala prvi put u hrvatskoj historiografiji cjelovito obrađuje genezu velikosrpske ideje i ratna događanja na slatinskom području u vrijeme Domovinskoga rata kroz uzroke i posljedice izazvane velikosrpskom agresijom te prikaz borbe za očuvanje ustavnog poretka Republike Hrvatske".

Povjesničar Nevio Šetić podsjetio je da povjesničarima nije lako objektivno pisati o događajima u kojima i osobno sudjeluju, a Brekalo je u tome uspio. "Ova knjiga originalni je doprinos razumijevanju odnosa i svega što je pridonijelo konačnoj pobjedi hrvatskih snaga.

Glavni urednik, prof. dr. Josip Jurčević generalnu vrijednost knjige vidi u njezinu suprotstavljanju krivotvorenju cjelovite istine o hrvatskom Domovinskom ratu te u obuhvatu uzroka i posljedica srbijanske oružane agresije za cijelo područje Hrvatske. Prema dr. Jurčeviću knjiga je posebno vrijedna jer je na znanstveni način do detalja istražila značenje slatinskoga prostora u Domovinskom ratu što je do sada bilo na mnoge načine zatajeno.

Autor, prof. dr. Miljenko Brekalo zahvalio je Slatinčanima koji su mu pomogli kad je prvi put došao u Slatinu i koji su mu pomogli u prikupljanju različitih dokumenata za knjigu.

Nakladnik knjige Slatinska kronika Domovinskog rata osječka je izdavačka kuća Svjetla grada d.o.o., a sunakladnici su ogranci Matice hrvatske u Osijeku i Slatini.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva