Ogranak Matice hrvatske u Slatini - izvješća

Održano predavanje Gordana Rema MIRKO JIRSAK PREMA KELEMENU I ŽMEGAČU, HOMMAGE 108. ROĐENDAN...

Ogranak Matice hrvatske u Slatini organizirao je predavanje prof. Gorana Rema „Mirko Jirsak (1909.-1999.), prema Kelemenu i Žmegaču, hommage 108. rođendan...“ posvećeno 
hrvatskome književniku, pedagogu i prevoditelju s češkoga jezika Mirku Jirsaku, rođenom u (Podravskoj) Slatini 5. studenog 1909. godine.

Skup je pozdravila predsjednica Ogranka Zorica Varga te podsjetila  da je slatinski Ogranak 2009., u povodu stote obljetnice pjesnikova rođenja organizirao okrugli stol na kojemu su govorili najvrsniji poznavatelji pjesnikova djela i slavonske književnosti uopće, književnik Vladimir Rem i književni teoretičar i bohemist Predrag Jirsak, koji nažalost nisu više među nama, te profesori s Filozofskog fakulteta u Osijeku  Goran Rem, Angelina Bijelić i Ivan Trojan.

Govoreći o životu i književnom radu svoga oca, Predrag Jirsak tada je emotivno progovorio: “Slatino, hvala ti! Hvala ti, rodni grade pjesnika Mirka Jirsaka, što si ga iznova učinio svojim o stotoj obljetnici njegova rođenja.”

 

Sudionike programa prof. Gorana Rema i Iskru Jirsak, filmsku i kazališnu glumicu iz Zagreba, predstavila je potpredsjednica Ogranka Ksenija Vujanović Juras.

 

Govoreći o Jirsakovu pjesništvu, Goran Rem je naglasio kako je taj laureat vinkovačkih Pjesničkih susreta “pisao dugu i trajnu melankoliju, kojoj je svakom novom knjigom ispitivao granice i sinapse, ali uvijek ostajući u toj aktivnoj i intenzivnoj melankoliji, osobito 'rado', a zapravo nužno, uvijek prebivajući u nepodnošljivoj napetosti apsurda. Zaljubljenik u ravnicu je ta sintagma koja ga je stalno pratila, bez obzira je li patentirao jaki specifični istočnohrvatski 'izum' – lirsku minijaturu, ili je prelazio u prozu”.

Jirsakove pjesme izražajno i doživljeno čitala je glumica Iskra Jirsak, pjesnikova unuka, koja se uvijek rado odaziva pozivima iz Slatine.

Okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, pjesnikova snaha Nada Jirsak poklonila je predsjednici Ogranka portret Mirka Jirsaka, rad akademskog slikara Petra Salopeka iz 1950., a Zorica Varga uručila ga je ravnateljici Zavičajnog muzeja Dragici Šuvak kako bi upotpunila izložbu o Jirsaku u stalnom postavu muzeja.

 „Ogranak Matice hrvatske u Slatini odlučio je da će se svake godine u studenom održavati Dani Mirka Jirsaka, pjesnika s ruba ravnice. Time će naš Ogranak obogatiti kulturnu baštinu grada, dati mu ljepotu i puninu, a našem pjesniku rođenom pod okriljem slatinskog neba mjesto u srcima svojih Slatinčana koje mu pripada“, rekla je Zorica Varga, predsjednica Ogranka.

(Zorica Varga)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva