Ogranak Matice hrvatske u Skradinu - knjige

Dane Jurić

VINI MI SE NA GUDALO VILO

Danina nova i stara psimarica

RIJEČ NAKLADNIKA

Narodni pisnik Dane Jurić odlučio je nakon navršenih svojih 50 godina objelodaniti stihove koje je slagao i kazivao svojini prijateljima, obitelji, prijateljima i poznanicima. Pjesnička žica koju nosi u genima od malih nogu našla je izraz u rimovanom desetercu, stihu koji je najbliži jezičnom osjećaju Danina kraja i tradiciji pjevanja. Knjiga koja je obilježila ovakav način ispjevavanja stihova i uobličavala pjesničku fantaziju, bila je Kačićeva ,,pismarica“. Ona se čitala, ali mnogo češće kazivala. Prenosili su je i pamtili neki, ali poznavali su je gotovo svi. Junačka povijest i težak život seljaka iz dalmatinskog zaleđa iskazana je dojmljivim stihovima, imenima junaka i prepričavanjem događaja, punim kolorita i dramatike. Nije ona bila ograničena za ovaj kraj, štoviše, obilježila je cijeli hrvatski prostor. Prenosili su je slavonski franjevci, Gaj ju je čitao u Krapini, o Hercegovini da se i ne govori. U tom smislu Dane Jurić nastavlja tu tradiciju, ali u novim vremenima, podjednako dramatičnim i sudbonosnijim od onih kojima se bavio i Kačić (ili Filip Grabovac).

Najnovija hrvatska povijest, stvaranje hrvatske države i Domovinski rat obilježili su Daninu poetsku imaginaciju i vještinu u slaganju stihova i pjesama. Dane Jurić bio je aktivnim sudionikom u obrani, nosio je pušku i branio svoje rodne Dubravice i novostvorenu državu Hrvatsku. Proživljavao je teške trenutke rata izravno, iz dana u dan, u vojničkim nadmetanjima, ali i posredno u igrama različitih mirovnih posrednika i svakojakih inicijativa koje su se javljale. Sve je to obilježilo njegovu poeziju. Iskazano je u stihovima, jednostavno, uvjerljivo, iskreno i otvoreno. Iz tih ratnih zbivanja nastale su dvije zbirke pjesama: „Nova hrvatska pismarica“, objavljena u jeku rata, godine 1993. i „Šibeniče legenda si živa“, objavljena nakon rata, 1998. godine. Zbirke su tiskane u velikom broju primjeraka, ali već dugo se ne mogu nabaviti. I sam autor sačuvao je tek po jedan primjerak svake od njih. U međuvremenu, Dane nije prestajao slagati stihove. Namnoži-lo se različitih prigodnih i manje prigodnih pjesama za još jednu zbirku. Tematika novih pjesama nije vezana samo uz Domovinski rat i pobjedničku Oluju, nego i uz različite događaje u njegovim rodnim Dubravicama, ali i u okolnim mjestima.

Neke pjesme su ljubavne tematike, neke posvećene sportskim legendama i događajima, ali pretežu Danini komentari političke zbilje i procjena na hrvatskoj političkoj sceni, uz stalni lajtmotiv daje stvorena Hrvatska, neovisna i samostalna država. Vremena koja živimo opterećena su nametanjem strategija zaborava kroz medije, a na taj način i preoblikovanju društvene svijesti u kojem se kriminalizira oslobodilački i obrambeni Domovinski rat i ističu njegove potpuno nebitne tamne strane. Zaboravljaju se i brišu stradanja naroda i veličanstveni duh koji je tada ujedinio sve hrvatske ljude i krajeve. Danin glas je žestoko protiv tih zaborava i prešućivanja! On svakim svojim stihom hoće upozoriti na važnost i veličinu onog što je hrvatski čovjek stekao u pet godina muka, patnji, stradavanja i uz velike ljudske žrtve. To se ne smije zaboraviti i upravo to hoće poručiti Dane svojim pjesmama.

Ova knjiga sadrži najveći dio dviju objavljenih zbirki iz 1993. i 1998., te pjesme koje su nastale nakon toga. Stoga se s pravom može reći daje ovo Danina stara i nova ,,pismarica“. Pjesme koje su preuzete nisu dotjerivane, niti mijenjane. Ostale su onakve kakvim ih je Dane u svojoj pjesničkoj radionici oblikovao i zabilježio, a pokojna profesorica Vesna Mrša jezično dotjerala. Svjedokom su tih dana, ali nisu neaktualne ni danas, a moguće ni sutra. Zato su vrijedne pažnje i stalno novog čitanja.

Nakladnik

Prijelom i korice: Marta Gavran

Autori

VINI MI SE NA GUDALO VILO

Arhiva

Klikni za povratak