Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku - izvješća

Posjet gradovima Veles i Tetovo u Makedoniji

Od 25. do 29. kolovoza članovi OMH u Šibeniku, predstavnici književnog i likovnog kluba, bili su u prijateljskom posjetu  gradovima Veles i Tetovo u Makedoniji. Ugovoreni posjet s programom organiziran je na poticaj Udruge Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević“  iz Zagreba, a u organizaciji KUD „Stari grad“ Ključ u BIH, OMH u Šibeniku, Međunarodne manifestacije „Topol kulturen bran“ iz Makedonije, KUD Keramičar Veles i Grada Velesa.

U izložbenom salonu grada Velesa predstavljena je 26. kolovoza izložba slika na kojoj se predstavilo petnaest autora našega ogranka s 33 rada u različitim tehnikama. Slikarsku grupu na otvaranju predstavili su Miro Vukšić, potpredsjednik OMH u Šibeniku, i Vinko Blažević, član ogranka i predsjednik Udruge Ključana i prijatelja Ključa iz Zagreba. Na samom otvaranju izložbe predstavili su se svojim pjesmama  članovi ogranka: pjesnikinje Duška Krnić, Milana Mujezin, Ivana Vranjić i pjesnik Stipe Papak. Pjesme su simultano prevođene na makedonski jezik, a recitiranje je pratila glazbena podloga na klaviru. U nastavku programa na ljetnoj pozornici Velesa pred više od tisuću gledatelja zajedno su nastupili pjevačica Dajana Blažević, KUD Sari grad Ključ, KUD Keramičar iz Velesa i pjevači iz BIH. Cjelokupnom programu nazočio je gradonačelnik Velesa Slavko Čadiev sa svojim suradnicima.

U organizaciji domaćina 27. kolovoza posjećeno je Veleško jezero i upriličeno druženje gostujućih s pjesnicima iz društva „Kočo Racin“. Naši slikari pozvani su na završetak Međunarodne manifestacije „Topol kulturen bran“ iz Makedonije, slikarske kolonije s gostima iz Turske,Slovenije, Srbije, Rusije, Grčke, BIH i Makedonije. Iste večeri razmijenjeni su prigodni pokloni s domaćinom i načelno je dogovoren uzvratni posjet veleških slikara i pjesnika Šibeniku.

Na poziv Makedonsko-hrvatskog društva iz Tetova 28. kolovoza ponovljen je program na proslavi makedonskog crkvenog blagdana Uspomene na presvetu Bogorodicu i posjeta kulturnim znamenitostima Tetova, a potom i zajedničko druženje na skijaškom centru Popova Šapka na Šar planini.

(Zdenka Bilušić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva