Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu - knjige

PRIPOVIJETKE I NOVELE

Antun Lučić

U sklopu biblioteke Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, dočekuje nas izdanje pripovijetki i novela Vitomira Lukića, 

Ovo se izdanje sastoji od sljedećih djela: Soba za prolaznike, Zaustavljeni kalendar (ulomak), Životinje, ljudi, Sanovnik nasmijane duše te Seansa. Također,ovo izdanje čini i bibliografija te kronološki pregled života i književnog rada Vitomira Lukića. 

Antun Lučić je Vitomira Lukića okarakterizirao kao jednog od najrafiniranijih pisaca s bosanskohercegovačkih prostora koji je za sobom ostavio velebni udio u književnosti ovih krajeva. Upravo se Lučić zauzeo da se prvo predstavljanje Lukićevog troknjižja održi u ovom gradu. Razlog tomu je, prema njegovim riječima, tematska povezanost autorovog književnog opusa s Bugojnom, Donjim Vakufom i općenito gornjevrbaskim krajem, te nastojanje da ukaže na činjenicu kako je kulturološka spremnost bugojanske sredine oduvijek postojala prema velikim piscima i umjetnicima. Opisujući ga kao najvažnijeg hrvatskog autora narativne proze iz Bosne i Hercegovine, vrsnog intelektualca, književnika sa filozofskom aspiracijom, netipičnog bosanskog, hrvatskog, ali i europskog pisca, govornici su približili rad Vitomira Lukića prisutnoj publici, čiji se inovativni stvaralački duh zrcali u svakom pojedinačnom djelu i nakon dvadeset godina (prema članku s http://www.diogenpro.com/o-knjizevnom-djelu-vitomira-lukica.html). 

PRIPOVIJETKE I NOVELE

Arhiva

Klikni za povratak