Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu - knjige

Ivan Frano Jukić

IZABRANA DJELA

Ivan Lovrenović

U sklopu biblioteke "Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga" Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, dočekuje nas izdanje izabranih djela Ivana Frane Jukića (1818-1857).

Jukićev je kulturno-politički angažman, prema riječima priređivača Ivana Lovrenovića iz predgovora, bio tako intezivan i plodan, tako sugestivan i vjerodostojan, da od suvremenika nikoga nije ostavio ravnodušnim, a u kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine zauzeo je izvanredno značajno mjesto kao pokretač ili anticipator mnogih važnih poduhvata koji po duhu pripadaju novoj epohi moderniteta i građanske kulture. Sa zadivljujućom enerijom i entuzijazmom spajao je u svojemu pozvanju i djelovanju starinski duh svojih franjevačkih prethodnika - propovjedačkih pisaca, kroničara, kulturnih radnika - s modrnom vokacijom individualno angažiranoga književnika i prosvjetitelja. 

Izbor iz Jukićeva stvaralaštva čini nekoliko tematskih cjelina: "Članci o književnosti, jeziku, kulturi, prosvjeti", "Programatski članski", "Proza", "Putopisna i memoarska proza", "Zemljopis i poviestnica Bosne" te "Pisma".

Na kraju se izdanja donosi kronologija Jukićeva života te dodaci uz nju, popis Jukićevih djela, literatura, tumač nekih imena i pojmova, rječnik manje poznatih riječi te napomena. 

Priredio: Ivan Lovrenović

Uređivačko vijeće: Josip Baotić, Marko Karamatić, Ivan Lovrenović, Mirko Marjanović

IZABRANA DJELA

Arhiva

Klikni za povratak