Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu - knjige

Tomislav Krzyk

ČESI U SARAJEVU (1878.-2010.)

Arhivsko dokumentacijska istraživanja

Stanovnici čeških zemalja, Češke, Moravske i Šlezije, uglavnom su od 1878. dolazili u Sarajevo, a njihovi motivi za dolazak, kao i motivi za ostanak ili povratak u Češku bili su različiti. Važna je i zapažena uloga koju su češki doseljenici odigrali u BiH i njihov doprinos u oblasti moderne industrije i arhitekture, kao i nekih od znanstvenih disciplina.

"Knjiga Tomislava Krzyka široj javnosti u BiH približava temu o kojoj su se dosad objavljivale samo parcijalne informacije dostupne ograničenom broju čitalaca. Stoga objavljivanje knjige smatram velikim doprinosom za održavanje svijesti o prisutnosti Čeha na području BiH u posljednjih skoro 150 godina", rekla je promotorica knjige, zamjenica ambasadora Češke Republike u Bosni i Hercegovini Klara von Kreigsheim Kadlecova.

Informacije o češkoj tradiciji, njenoj prisutnosti i doprinosu, ne samo u Sarajevu, već na cijeloj teritoriji BiH, prezentirane na kvalitetan i reprezentativan način u ovoj knjizi, kako je dodala, bit će korisne Ambasadi Republike Češke. (https://www.klix.ba/vijesti/bih/predstavljena-knjiga-cesi-u-sarajevu-tradicija-ceske-manjine-u-bih-duga-150-godina/151112154)

ČESI U SARAJEVU (1878.-2010.)

Arhiva

Klikni za povratak