Ogranak Matice hrvatske u Samoboru - izvješća

Predstavljanje novog broja lista
RIČET Z DOMAČE KUJHNE

U Samoboru je u subotu 3. veljače promovirano novo izdanje humoristično-satiričnog lista Ričet z domače kujhne koji u suradnji Ogranka MH u Samoboru i Turističke zajednice Grada Samobora izlazi već dvanaestu godinu zaredom.

U listu se nastoje prikazati životna zbivanja današnjega vremena na satiričan i/ili humorističan način, a ujedno očuvati tradicija i uspomena na humorista i organizatora Samoborskoga fašnika, Josipa Komparea, koji je živio i djelovao u Samoboru u 19. stoljeću. Kompare je vodio svoj dnevnik uspomena na „fašničke spelancije“ pod nazivom „Ričet z domače kujhne“ po kojemu je ovaj list i dobio ime, u znak sjećanja. List je predstavio urednik Zoran Perović sa suradnicima: Milanom Žegarcem, Nadom Bošković, Zdravkom Škrapcom, Ivom Markulinom, Živkom Prodanovićem i Ladom Lokmer. Istovremeno je otvorena i izložba fašničkih maski, retrospektivnoga karaktera, na kojoj su izloženi radovi umjetnika nastali tijekom proteklih godina, na temu samoborskoga fašnika: Tatjane Antolin, Dunje Božek Zubak, Đurđice Debogović, Vlade Gvozdanovića, Grozdane Korpar, Milana Kuhara Pile, Maje Cipek, Ive Jambrešića, Franje Jurčina, Vlaste Mažuranić, Nevenke Miklenić, Zdenke Resar, Maje Šmit i Snježane Zakanj Radovanić.

Članovi Likovnog, Književnog i Odjela za kazalište i film samoborskoga Ogranka posjetitelje su zabavili kratkim dramsko-plesnim isječkom – crticom iz svakodnevnoga života prikazanom na humorističan način te time dali svoj doprinos samoborskoj tradiciji „fašnikovanja“. Nastupili su: Metka Šetin, Snježana Zakanj Radovanić, Lada Lokmer, Ivan Mlačić, Stjepan Bošković i Zdravko Škrapec.

U ime Grada Samobora programu je nazočio pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Juro Horvat. Nakon šaljivog fašničkog programa, druženje se nastavilo uz ples i ukusan ričet kojega je povodom ovoga događaja donirao gospodin Željko Franja.

(Lada Lokmer)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva