Ogranak Matice hrvatske u Samoboru - izvješća

Obilježavanje Dana Ogranka Matice hrvatske u Samoboru

Dan Ogranka MH u Samoboru obilježava se 3. veljače, na „Blaževo“. Ovoga puta, zbog mnogih programskih aktivnosti koje Ogranak sustavno provodi tijekom cijele godine pa tako i tijekom veljače, odlučeno je da se Dan Ogranka obilježi nešto ranije, 1. veljače. U Gradskoj knjižnici Samobor, uvijek dobrom domaćinu i važnoj suradničkoj instituciji  okupilo se mnoštvo građana, članova i gostiju, kako bi zajednički proslavili djelovanje samoborskoga Ogranka. 

U programu pod nazivom Večer domače reči, naglasak je bio na „domačoj reči“ i očuvanju dijalektalnoga govora. Uvaženi gost i stručnjak za dijalektalnu književnost, docent s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. sc. Filip Galović, progovorio je o zadaći i važnosti dijalektologije. Ukazao je na pojedine aktualne promjene u mnogim hrvatskim mjesnim govorima, istaknuvši da o govorima treba skrbiti jer su neprocjenjivo bogatstvo kroz koje se prenose tradicija, običaji i brojni drugi vidovi nematerijalne kulturne baštine te su dijelom identiteta lokalne i nacionalne kulture. U drugome je izlaganju ukazao na fenomen dijalektalne književnosti, osvrnuvši se na njezine početke u Hrvata, kao i na današnje pisanje na pojedinim mjesnim govorima. Naglasio je kako postoje vrijedni književni ostvaraji, kako s književno-umjetničke, tako i s dijalektološke strane, te da je pisati, pored njihove uporabe u svakodnevnoj komunikaciji, jedan od važnih koraka u očuvanju mjesnih govora.

Svojim pjesmama na kajkavskom predstavili su se pjesnici Književnoga odjela Ogranka: Ranka Novosel, Nada Bošković, Vlasta Mažuranić, Danica Telišman, Zlata Bujan-Kovačević, Koviljka Vlahović-Telišman, Zvonko Jurčević, Anastazija Noršić, Milan Žegarac, Vanda Bartulica, Nada Brglez, Joža Prudeus, Ivo Markulin i Lada Lokmer.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Rebeka Heaton i Michael Heaton, oboje na violini uz pratnju profesorice Tine Klak i Antonija Uremovića na klarinetu.

Uvodno je prisutne pozdravila ravnateljica samoborske knjižnice, a predsjednik Ogranka MH u Samoboru Gordan Črpić  istaknuo je kako je proces lokalizacije važan odgovor na proces globalizacije u cilju očuvanja lokalnoga identiteta, raznolikosti govora i običaja, koji se jedino i mogu očuvati na svojim mikrorazinama. Pohvalivši rad članova Ogranka zahvalio im je na ustrajnom i kontinuiranom promicanju i prenošenju kulturnih vrijednosti. Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, također je zahvalio  „Matičarima“ na čuvanju baštine i domaćega kulturnog blaga.

(Lada Lokmer)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva