Ogranak Matice hrvatske u Samoboru - izvješća

Predstavljen ZBORNIK OGRANKA MATICE HRVATSKE U SAMOBORU 2016.

U Gradskoj knjižnici Samobor održana je promocija Zbornika Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, koji slavi desetu godišnjicu izlaženja.
Prvi broj Zbornika izašao je iz tiska 2007. godine pod nazivom Zbornik Ogranka Matice hrvatske u  Samoboru 2006.


fotografija preuzeta s poveznice: http://www.zgprsten.hr/dogadanja/predstavljen-godisnji-zbornik-samoborske-matice/


Urednik zbornika je Milan Žegarac koji već cijelo desetljeće zajedno sa suradnicima prikuplja bogatu građu o zaslužnim Samoborcima i događajima u Samoboru i njegovoj okolici. U ovogodišnjem se izdanju nalaze mnogi zanimljivi tekstovi vezani uz sport, zatim uz znamenite Samoborce: Emina Šrabeca poznatijega kao Milana Bogdanovića, tekst o Josipu Vanjeku, Zlatku Prici, Franu Šukljeu, o obitelji Wagner, Wagnerovom parku, klimatskim značajkama Samoborskog gorja, mostovima, o usponu i padu samoborske industrije i mnogi drugi zanimljivi tekstovi popraćeni fotografijama.
Predstavljena je i članica Ogranka, pjesnikinja Anica Bišćan te osvrt i sjećanje na pokojne članove Danicu Franjko i Joška Adameca.
Okupljene je uvodno pozdravila tajnica Ogranka Lada Lokmer, a pozdrave Matice hrvatske i predsjednika Stjepana Damjanovića prenio je glavni tajnik Zorislav Lukić, navodeći promociju kao jedan od oblika čuvanja, promicanja i širenja hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta . U ime grada Samobora nazočne je pozdravio pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Samobora, gospodin Juro Horvat. Zbornik su predstavili urednik Milan Žegarac i autorice tekstova Sandra Sinković i Mateja Ferenčaba.

(Lada Lokmer)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva