Ogranak Matice hrvatske u Rijeci - časopisi

DOMETI br. 1-4, 2018.

Znanstveno kulturna smotra

Glavni urednik: Goran Crnković

Novi četverobroj časopisa Dometi ogranka Matice hrvatske u Rijeci između ostalog donosi: 

Podjeljak Temat kojim se predstavlja pjesnički opus i prikaz života svećenika i hrvatskog katoličkog pjesnika Baltazara Violića (Kuna na Pelješcu, 1891. ‒ Pirovac, 1958.) kojeg smo pripremili uz 60-tu obljetnicu smrti ovog autora. U ovom predstavljanju podastiremo pjesme iz njegove dvije pjesničke zbirke (Žrtveni plamen, Šibenik 1932. i Cvijet hrvatske krvi, Zagreb 1939.), a također objavljujemo i kraće studije koju su napisali Mladen Urem pod naslovom Na gori sa sedam čempresa i Perina Meić pod naslovom Anđeli i demoni u poeziji don Balda Violića ili lirski zapisi o p(r)atnji na putu duhovnog prosvjetljenja. Radi se o izboru iz knjige Sabranih pjesama Baltazara Violića, koja je u pripremi, a planira se za tisak i realizaciju u nakladi OMH Rijeka i TZ Pirovac u 2020. godini.

Podjeljak Ogledi o povijesti donosi radove koje potpisuju sljedeći autori: Natka Badurina: Kako pamtiti D’Annunzijev pohod na Rijeku, Ivan Pederin: Ivo Krstelj, predsjednik privremene vlade u Splitu 1918. i Ivan Pederin: Bleiburg iz zrenika emigracije. U Kritičkim pristupima Nataša Bašić objavljuje svoju studiju Hrvatska jezično-pravopisna previranja i njihovi suvremeni odjeci. Pravopisni otklon Nikole Crnkovića. U Likovnim susretima Vinicije B. Lupis objavljuje rad Dvije manirističke oltarne pale Gospe od Karmena ‒ Cesara Calisea iz Brsečina i Donata Antonia D’Orlanda iz Luke Šipanjske.

Stvaralaštvo donosi kratku priču Stratisa Mirivilisa pod naslovom Klepsidra, koju je s novogrčkog na hrvatski jezik preveo Luka Vukušić, čiju priču Hladnokrvna neman, također objavljujemo u ovom broju.

Prikazi donose sljedeće autore; Franje Puškarić: Mile Bogović i njegov znanstveni doprinos, Mladen Urem: Fikcionalna obiteljska saga, roman s elementima hrvatske stvarnosti, Goran Crnković: Narativnost i autobiografski elementi u kratkim pričama Danijela Prodana i Juraj Karninčić: Privez broda uz brod na Atlantskom oceanu na sidrištu luke Nouakchott (Mauretanija).

Hrvatska fotografija predstavlja izvrstan fotografski opus autorice Vesne Zednik, naslovljen Personae gratae. O autorici pišu Tuga Tarle (O izložbi fotografija Personae gratae Vesne Zednik) i Davor Velnić (Uočiti nevidljivo).

Cjelokupno kazalo pogledajte na sljedećem LINKU.

Uredništvo: Goran Crnković (povijest), Mladen Urem (književnost)

DOMETI br. 1-4, 2018.

Arhiva

Klikni za povratak