Češko- hrvatsko društvo/Ogranak Matice hrvatske u Pragu, a zahvaljujući financijskoj potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te potpori Unije povrća Čeha i Moravaca, organiziralo je ovog tjedna kreativnu radionicu kuhanja uz predavanje o gastronomskim navadama Zrinskih na njihovim imanjima.
Radionica je temeljena na knjizi autora Darka Varge: “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih. Život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću s knjigama recepata”, Meridijan,2016. Članice Društva Jana i Micha pričale su o sastojcima, jelima i običajima koje su obitelj Zrinski njegovale u kuhinjama, poštujući europske tradicije u kvaliteti i odabiru vrsta mesa, vina, rakija, riba. Kuhinjsko osoblje sa dvorova Zrinskih zapisivalo je recepte ali i koristilo rukopise tada postojećih kuharica.
Dok su gosti slušali predavanje, u kuhinji Poljoprivrednog muzeja u Pragu, pod okom iskusnog šefa kuhinje restorana “Hrvatski mlin”, Karela Matyaša, pet ekipa sastavljenih od po dva člana, kuhali su “ Menu Čakovečkog dvora obitelji Zrinskih”.
Bilo je tu slanih delicija koje raduju nepce- krenilo se kremom od batata, pekle su se patke s mlincima, vuklo tijesto za domaće štrukle , a završilo pečenim smuđem s umakom od kopra. Uz degustaciju skuhanih jela, pilo se hrvatsko bijelo vino, rakije od dunja i šumskog voća, piva i naravno uz odlično raspoloženje svih prisutnih.
Ovakvi sadržaji okupljaju, pomažu upoznavanju s hrvatskim običajima i kulturom, a u druženju su se istakle ideje za sličnim radionicama kuhanja jela Dalmacije, Slavonije, Istre.
Lada Matošić Čendo
foto: Zuzana Hubinkova i Lada Matošić Ćendo
❌
◀
▶
Danijel Hrgić