Ogranak Matice hrvatske u Pokupskom - knjige

POKUPSKO KROZ PROŠLOST I SADAŠNJOST

Zbornik

Urednica: Agneza Szabo
Uredništvo: Agneza Szabo, Željana Ivanuš, Božidar Škrinjarić, Dražen Barišić

Poštovani i dragi čitatelji,

Pred Vama Zbornik radova koji u bogatstvu slike i riječi govori o prošlosti, ali i sadašnjosti Pokupskog, i ovoga također prelijepoga dijela naše i jedine nam Hrvatske. Riječ je o povijesti i kulturi Pokupskog, ali i o njegovim divnim ljudima koji su ga gradili i izgrađivali sve do naših dana, te hrabro branili i obranili i u doba Domovinskog rata.

Riječ je o doista raznovrsnim i zanimljivim stručnim radovima, koji polaze od najstarijih vremena ovoga kraja, najprije u smislu prirodnih datosti, koje su stanovnici Pokupskog znali sačuvati i oplemenjivati sve do danas. Mislim na podneblje, zatim preljepi biljni pokrov zajedno sa prekrasnim šumama, livadama, oranicama, vinogradima i rijekom Kupom. Donosimo i mali povijesni prikaz o Pokupskom i njegovom kraju kao i ljudima, osobito u vrijeme tursko-osmanlijske agresije, kada se Pokupsko zajedno sa cijelim hrvatskim narodom ustrajno branilo i obranilo.

Drugi dio radova u ovome Zborniku odnosi se na razdoblje dobro poznate obnove koja je uslijedila nakon slamanja tursko-osmanlijske agresije krajem 17. kao i na samom početku 18. st. koja se naziva i razdobljem barokne obnove. Tada je i u Pokupskom obnovljena rimokatolička župa koja se spominje već početkom 14. st., a doživjela je svoj procvat u 18. i 19. pa i 20. st. Pokupski su župnici kao i sami vjernici uresili svoj kraj prelijepim crkvama i kapelama, i drugim crkvenim spomenicima, također osnovnom školom i knjižnicom, kao i drugim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Štoviše, osnovane su tada i brojne katoličke udruge, koje su nažalost morale i u Pokupskom prestati s radom nakon 1945. godine, a svećenstvo i vjernici, morali su trpjeti i pretrpjeti teške progone sve do demokratskih promjena 1990. godine, koje traju i danas.

U trećem dijelu naše knjige o Pokupskom riječ je o prelijepoj narodnoj nošnji i drugim tradicijskim običajima, koji su prožeti kršćnskim vrijednostima. Tu su i vijesti o zanimanjima građana, putopiscima i tako redom. A u četvrtom dijelu knjige donosimo dragocjena izvješća i zapise o Domovinskom ratu, stradanju pučanstva, ali i o hrabroj obrani cijeloga Pokupskog, kao i životu Pokupske župe u krutoj ratnoj zbilji.U središtu pažnje je i postupna obnova “žive pokupske župe”, te životu Hrvata izvan Pokuplja. Prikazali smo također obnovu i život općine Pokupsko nakon Domovinskog rata zajedno s uređenjem slobodno izabranih demokratskih ustanova te izgradnjom građanskog društva zajedno s obnovom kulturno-prosvjetnih ustanova. Među njima su i udruge, kao što su razni zborovi te kulturno-umjetnička društva, među kojima i zapaženo mjesto pripada Matici hrvatskoj. Jednom rječju, knjiga je prepuna povijesnih i drugih zanimljivosti, u kojima ćete prepoznati i vrijedne doprinose Vaših predaka, ali i Vas samih, na različitim područjima života, na kojima i mi svi nastavljamo i danas graditi.

Ujedno zahvaljujem urednici dr. sc. Agnezi Szabo, gospođi Željani Ivanuš, likovnoj i grafičkoj urednici, lektorima, svim autorima, i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i izradi ove knjige, te autorima i davateljima fotografija. Posebno zahvaljujem Ministarstvu kulture na financijskoj pomoći pri tiskanju ove knjige. A Vama, dragi čitatelji, želim ugodno i korisno čitanje ove prve naše knjige o Pokupskom i njegovim vrijednim ljudima, jučer i danas, ali i za sutra.

-iz predgovora Božidara Škrinjarića

Lektura: Jelka Pavišić, Đura Aničić
Korektura: Renatov Ivanuš

POKUPSKO KROZ PROŠLOST I SADAŠNJOST

Arhiva

Klikni za povratak