Ogranak Matice hrvatske u Podstrani - izvješća

Predstavljanje triju zbirki pjesama

U prepunoj dvorani Ogranka Matice hrvatske u Lučici, Strožanac – Podstrana 7. ožujka predstavljene su tri knjige stihova autorica koje žive  u Podstrani.

Voditelj programa bio je književnik i urednik kulturnog programa Radio Split i recenzent Mladen Vuković. O knjigama je govorila i recenzentica Danica Bartulović. Sve tri knjige objavljene su u  nakladi Ogranka Matice hrvatske u Podstrani.

Divna Ban Bakota predstavila se svojim prvijencem - knjigom Netko mora otići. Riječ je o zbirci poezije u kojoj su uvrštene 53 pjesme čiji je zajednički motiv ljubav.
Nevenka Kovačević predstavila se knjigom Izabrane pjesme koju je priredila dr. sc. Hrvojka Mihanović – Salopek. Knjiga obuhvaća 101 domoljubnu i ljubavnu pjesmu i podijeljena je u šest naslovnih grupa: Puštam misli u rascvalu tišinu; U uhu mi šumi tvoje ime; Duša mi se razlistava; S tlapnjom mojih predaka; Pod zastorom snova i U impulsima srca. Autorica je u  knjizi pod naslovom Neobjavljeno pjesništvo uvrstila i 11 novih pjesama, jednim dijelom ispisanih na zavičajnoj hercegovačkoj ikavici.
Drhtave latice srca sedamnaesta je knjiga Danice Bartulović, podijeljena u tri skupine sa 108 pjesama u kojima su domoljubne i animističke teme o suvremenim dvojbama čovjeka, vjere, ljubavi  prema precima i roditeljima, rodu i svom narodu. Kroz posebno poglavlje Suze iz kamena  dominiraju humorom natopljene pjesme pisane na materinskoj ikavici o životu na selu, motivi iz autoričina djetinjstva.

(Ivica Luetić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva