Ogranak Matice hrvatske u Petrinji - knjige

Đuro Škvorc

Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini

1992.-1995.

Glavni urednik: Vladimir Krpan
Uredništvo: Vladimir Krpan, Ivan Latinčić

KNJIGA JE DOBITNICA ZLATNE POVELJE MATICE HRVATSKE ZA 2022. GODINU

Tako je uglavnom dobro dokumentirano da je do rata došlo jer je srbijanska država odlučila posegnuti za imperijalnim rješenjem (svesrpskim okupljanjem i/ili velikosrpskom državom) na području raspadajuće jugoslavenske federacije (uključujući i velike dijelove Hrvatske), da je u tu svrhu mobilizirala dobar dio srpskog stanovništva izvan Republike Srbije te aktivirala Jugoslavensku narodnu armiju i da je takav strateški smjer uzrokovao veliku humanitarnu katastrofu te golema materijalna razaranja.

Manje je (još uvijek) međutim poznato tko je bio nositelj svesrpskog imperijalnog projekta (i naravno kako je djelovao) na pojedinim područjima Hrvatske. Jedno od njih je naravno Banovina, važno strateško područja obilježeno većom koncentracijom srpskog stanovništva pa onda i „prirodnim staništem44 raznolikih pobunjeničkih oružanih formacija. Pravu enciklopediju podataka o oružanoj sili pobunjenih Srba na području Banovine (1992. -1993.) donosi nam studija dr. sc. Đure Skvorca naziva „Vojna sila pobunjenih Srba na području Banovine 1992. - 1993.“.

Autor je u prvom redu uspio u dvije temeljne svrhe. To znači da je argumentirano pokazao da je oružana pobuna Srba na području Banovine bila sastavni dio ukupnog oružanog napora Srbije te da su i te jedinice sudjelovale u brutalnom progonu nesrpskog stanovništva s Banovine.

Izv. prof dr. sc. Ivica Miškulin

Recenzenti: Ivica Miškulin, Davor Marijan

Autori

Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini

Arhiva

Klikni za povratak