Ogranak Matice hrvatske u Petrinji - knjige

Matija Bučar

Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske

STANIŠTA, VRIJEME CVJETANJA, MEDONOSNA SVOJSTVA

Urednik: Davor Salopek dipl. ing. arh.

Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske zamišljen je kao priručnik i informativno sredstvo za sve oni koji se pčelarstvom bave kao profesijom ili hobijem, ali je jednako tako vrijedan i svim ljubiteljima cvijeća i biljaka koji su zainteresirana za njihova ljekovita i prehrambena svojstva. Riječ je o bogato ilustriranom, detaljnom i stručnom priručniku, koji zapanjuje i s tehničke strane same pripreme i realizacije u tvrdom uvezu i prekrasnim tiskom.

Ishodiše ovih djela Matije Bučara je medno, ali dok prelistavamo knjigu, kao težišni motiv otkriva nam se cvjetno okruženje, bogatstvo cvjetnoga raslinstva Hrvatske, što nas iz stranice u stranicu zapanjuje i ne prestaje iznenađivati do kraja. Pred našim se očima rasprostiru cvjetni krajolici, a potom fokusirani pojedinačni cvatovi i cvjetovi, i premda smo ponekad i ponegdje susretali takve prizore, na stranicama ove knjige oni su takvoga obuhvata da na trenutke zastaje dah od ljepote koju nam još uvijek podaruje priroda očuvanoga okoliša.

Sva ta ljepota sustavno je izložena kalendarskom logikom tijeka cvatnje, a podaci o biljkama dopunjeni podacima o mednim karakteristikama, staništima i vrstama pčelinjih paša.

Zato mi se čini daje i ova knjiga za ljubitelje prirode dragocjena, za pčelare ne¬procjenjiva, a za pčele i njihovu ulogu u očuvanju uravnoteženoga prirodnoga okoliša Hrvatske spasonosna.

Iz predgovora urednika 

Knjiga "Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske" dobitnik je Zlatne povelje Matice hrvatske 

Recenzenti : Prof. dr. sc. Toni Nikolić Prof. dr. sc. Dragan Bubalo,   Uređivački odbor: Boris Bučar, dipl. ing., Vedran Lesjak, dipl. ing., Zlatko Tomljanović, dr. vet. Ilustracije: Anja Nikolić mag.graf.diz.

Autori

Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske

Arhiva

Klikni za povratak