Ogranak Matice hrvatske u Ozlju - izvješća

NOĆ KNJIGE: vlak knjige i prijateljstva, knjižnice – muzej – sakralni arhiv

Raznovrsnim i bogatim programom, koji se odvijao na više lokacija, Ogranak Matice hrvatske u Ozlju obilježio je ovogodišnju Noć knjige. Uz sudjelovanje triju gradskih knjižnica – ozaljske, karlovačke i Ljudske knjižnice Metlika iz Slovenije, cijeli je dan bio posvećen knjizi, prijateljstvu i suradnji pripadnika različitih naroda i naraštaja, od školaraca do umirovljenika.

Putujući vlakom i autobusom ljubitelji knjige i kulturnih sadržaja doživjeli  su zanimljive susrete, razgledali lijepe krajolike, obišli kulturno-povijesne spomenike  i  sve to oplemenili  druženjem uz knjigu i javna čitanja poezije i proze.

 Vlakom knjige i prijateljstva putovalo se od Ozlja do Karlovca, a potom od Ozlja do Metlike u Republici Sloveniji. 

Polazak vlakom iz Ozlja

Najmlađi su slušali priče, a za odrasle su u vlaku bile postavljene modre ili mudre police s knjigama, koje će i ubuduće služiti putnicima za čitanje tijekom vožnje. „Lokomotiva“ ove akcije, kao i svih događaja tijekom dana i Noći knjige bila je Zdenka Stupić, ravnateljica ozaljske knjižnice i tajnica Ogranka Matice hrvatske u Ozlju.

Modre/mudre police u vlaku

Obilazak stare gradske jezgre u Metliki, uz razgledavanje crkve Sv. Nikolaja i Belokranjskog muzeja, završio je nastupom mladih glazbenika iz Karlovca i Metlike te druženjem u tamošnjoj gradskoj knjižnici.

Sudionici putovanja u Metliki

Drugi dio dana putovalo se autobusom. Knjižnice, muzej i sakralni arhivi  ozaljskoga kraja izložili su svoje pisano blago posjetiteljima. Nakon Zavičajnog muzeja Ozlja i izložbe o ozaljskom književno-jezičnom krugu slijedio je posjet pavlinskom samostanu i crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije na Sveticama. Tamo je putnike dočekala izložba arhivskih rukopisnih knjiga, vrijednih i često skrivenih dokumenata  koji svjedoče o „dušama“ iz minulih vremena.

      Izložba starih rukopisnih knjiga na Sveticama

     

 Večernji dio druženja uz knjigu i živu riječ bio je posvećen sjećanju na prvu sindikalnu knjižnicu u Ozlju, otvorenu prije 60 godina u ozaljskoj hidroelektrani, te proglašenju ovogodišnjih dobitnika nagrade „Stjepko Težak" Međunarodnog natječaja za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskoga voljenoj ženi Katarini, Moje drago serce. Na ovogodišnjem natječaju najboljom je proglašena priča Kad Ana Karenjina plače Zdenke Maltar. Druga nagrada dodijeljena je Kristini Gavran, a treća Ivanu Katičiću.

 

(Jasenka Staničić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva