Ogranak Matice hrvatske u Osijeku - časopisi

Književna revija br. 1, 2019

Kreacija

Glavni i odgovorni urednik: Ivan Trojan

Književna revija: časopis za književnost i kulturu osječkog ogranka Matice hrvatske izravni je nasljednik časopisa utemeljenog 1961. u Osijeku pod nazivom Revija - časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja
Ideja o pokretanju časopisa nastala je u krugu osječkih kulturnih djelatnika koji su zaslužni i za utemeljenje Pododbora Matice hrvatske na početku šezdesetih godina 20. stoljeća, a on će sve do kraja VI. godišta biti Revijin nakladnik, kada će ga zamijeniti Matica hrvatska Osijek. Nakon prestanka rada Matice hrvatske Reviju preuzimaju brojni drugi nakladnici da bi se 1993. opet vratila pod upravu Ogranka Matice hrvatske u Osijeku. 

Prvi broj Književne revije u 2019. godini rađen je u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku na kojoj se u travnju održala panel diskusija renomiranih hrvatskih stručnjaka vezanih uz prostor kreativne industrije o gospodarskim, znanstvenim i umjetničkim implikacijama i potencijalima kulturne i kreativne industrije. „Revijina“ Kreacija donosi priloge svih sudionika diskusije koji su referirali o gotovo svim sektorima kreativne industrije  žanrovski su formirani u obličjima: Arhitekture, Audiovizualne umjetnosti, Baštine, Dizajna, Glazbe, Izvedbenih umjetnosti, Nakladništva, Medija, Oglašavanja i tržišnih komunikacija, Primijenjene umjetnosti, Računalnih igara i novih medija i Vizualne umjetnosti.

Sadržaj:

Jasna Horvat: KRUŽNOST U KREATIVNOJ INDUSTRIJI
Dina Begović i Gordana Lesinger: DIZAJN KAO DIO KONFEKCIJE I UNIKATNI IZRIČAJ KREATIVACA
Marija Šain: GLAZBENA INDUSTRIJA I INDUSTRIJA DOGAĐANJA
Igor Mavrin i Marina Biuklić: TRENDOVI DIGITALIZACIJE KULTURNIH SADRŽAJA I INDUSTRIJE RAČUNALNIH IGARA – GLOBALNA, NACIONALNA I REGIONALNA PERSPEKTIVA
Igor Mavrin i Petra Ćurčić: BUDUĆNOST KREATIVNOG SEKTORA JE U UMREŽAVANJU I ZAJEDNIČKIM INICIJATIVAMA PROFESIONALACA
Katica Šubarić: SUVREMENE SCENSKE UMJETNOSTI I FILMSKA INDUSTRIJA
Marina Čepo i Doris Lučinger: INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO – IZAZOVI JEDINSTVENOG DIGITALNOG TRŽIŠTA EU
Marta Borić Cvenić, Srđan Popović i Ana-Marija Gerić: KULTURNI I KREATIVNI TURIZAM
Tomislav Levak i Antonela Verković: IZDAVAŠTVO, NAKLADNIŠTVO I MEDIJI
Iva Buljubašić i Stella Čenan: DIZAJN I OGLAŠAVANJE

Drugi dio „Revijina“ uvodnika u 2019. godinu donosi kraći izbor Zoltána Medvea iz moderne mađarske novelistike koji do danas nije nikada bio preveden na hrvatski jezik. Medve je izabrao i preveo novele u suradnji sa studentima hungaristike na osječkom Filozofskom fakultetu. Riječ je o kultnim mađarskim autorima i njihovim djelima:  

GÉZA CSÁTH: PEĆ (A kályha), ŽABA (A béka), PRIČE S LOŠIM ZAVRŠETKOM (Mesék, amelyek rosszul végződnek): Prva priča (Első mese), Treća priča (Harmadik mese)
MIKLÓS MÉSZÖLY: ISTRAGA (1) (Nyomozás (1)), ISTRAGA (4) (Nyomozás (4))

Književna revija br. 1, 2019

Arhiva

Klikni za povratak