Ogranak Matice hrvatske u Osijeku - izvješća

DANI ŽEPČA u Osijeku

Prije više od dvije godine Ogranak Matice hrvatske u Osijeku je pomogao osnivanje tada najmlađega Ogranka najstarije kulturne ustanove na hrvatskom etničkom i jezičnom prostoru, u Žepču. Bio je to početak plodonosne suradnje dvaju Ogranaka. 

Žepče je općina u središnjoj Bosni u Zeničko-dobojskoj županiji s otprilike 30.000,00 stanovnika, većinom Hrvata. Iako u vremenima rata u Bosni i Hercegovini Hrvati u ovoj enklavi nisu imali izravne teritorijalne veze s drugim većinski hrvatskim prostorima, uspjeli su, doista izvanrednim junaštvom, oduprijeti se agresiji Armije BiH kao i izazovima poraća, nenaklonjenog najstarijem ali danas i najmalobrojnijem narodu u BiH.
Osječki su Matičari odlučili još 2015. godine pomoći svojim žepačkim prijateljima, te su im u okviru osnivačke skupštine organizirali gostovanje glumačkog ansambla osječkog Hrvatskog narodnog kazališta s ratnom dramom Marijana Gubine "260 dana".
Veze Osijeka i Žepča međutim, dublje su i dugotrajnije. Osječanin, akademik Andrija Mutnjaković 1997. godine je projektirao Katolički školski centar Don Bosko u kojem se školuju stotine mladih Hrvata tog dijela Bosne ali i učenici drugih nacionalnosti. Profesori tog Centra najbrojniji su među utemeljiteljima žepačke Matice a i sama se skupština održala u Centru.

Kao kruna svega početkom veljače ove godine posjet je i uzvraćen u osječkoj galeriji Waldinger pod egidom „Dani Žepča u Osijeku“ i to gostujućom izložbom „Kozmički prolaz“ mlade umjetnice Kristine Čavar. U glazbenom programu Osječani su imali prigodu poslušati žensku klapu „Emtianea“  i zbor mladih centra „Don Bosco“ Katoličkog školskog centra. Potvrda je ovo, čulo se na otvorenju, jedinstvenog kulturnog identiteta u Hrvata, ali i apel široj hrvatskoj javnosti kako na tom identitetskom očuvanju i baštini treba nastaviti zdušno surađivati. 

(Ivica Završki)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva