Ogranak Matice hrvatske u Osijeku - izvješća

Osvrt na uspješnu 2017. godinu Ogranka Matice hrvatske u Osijeku

Iza Matice hrvatske u Osijeku uspješna je radna godina. Poziciju najjačeg izdavača istočno od Zagreba opravdali su konzistentnom publicističkom i beletrističkom produkcijom. 

Desetljećima Ogranak pozorno prati i potiče brojne mlade, ali i afirmirane autore, kao i znanstveno-istraživačku i kulturno-umjetničku djelatnost grada na Dravi. U stalnom je pogonu više stručnih Odjela – među najmlađima onaj je za arhitekturu, a posebno su agilna dva - Odjeli za izdavačku djelatnost i povijest. Prethodnu su godinu okrunili kapitalnim projektom – publiciranjem dvotomne čitanke o suvremenim književnicima Osijeka i slavonskog kulturnog prostora. Ova je značajna i dopunjena hrestomatija svojevrsni pledoaje regionalnom u književnosti, očuvanju lokalnog u tekstu, a što nerijetko prati izmještenost iz nacionalnog kanona.


Uz to ovdje je još jedanaest naslova, od znanstveno-stručnih publikacija o povijesti osječkog tramvaja i Doma zdravlja, proze i poezije, ali i do slikovnice za djecu – sve to recentni je doprinos biblioteci koju od obnove rada čini više stotina vrijednih djela.
Isto tako, više od pola stoljeća kao „znanstveno-književni vodič“ kulturnim i urbanim krajolikom grada i Slavonije služi časopis „Književna revija“ čiji je pretposljednji prošlogodišnji temat orijentiran ka posljedicama iseljavanja i pitanjima identiteta u imigraciji. Novo izdanje dvobrojne Revije, u suradnji s književnim teoretičarom Almirom Bašovićem, urednikom dugovječnog književnog časopisa "Život", zamišljen je kao presjek suvremene bosansko-hercegovačke prozne i pjesničke produkcije.
Nadalje, prošlu je godinu uz tradicionalne Dane MH u Osijeku, tribine i razna kulturna događanja, zaključio veliki susret slavonskih ogranaka povodom 175. obljetnice MH, a nekoliko tjedana poslije i
hommage-om osječkome književniku i istaknutom članu Stjepanu Tomašu, prigodnom izložbom u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku.


U novu je godinu Ogranak zakoračio s novim planovima, projektima i aktivnostima. Naredne će mjesece, ističu u predsjedništvu MH u Osijeku na čelu sa Ivicom Završkim, posvetiti pripremi monografije o vlastitome identitetu i djelatnosti unutar urbanog kronotopa Osijeka.

(Marija Završki)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva