Ogranak Matice hrvatske u Osijeku - izvješća

Novi broj Književne revije uz stogodišnjicu rođenja svjetski poznate balerine Mie Čorak Slavenske

Stari su Heleni vjerovali kako imena velikana treba pamtiti iz više razloga: da nam budu poduka za budućnost, pokuda za lošu sadašnjost i ponos za vječnost. Nova Književna revija u skladu s tom mudrom misli na svojim stranicama donosi četrnaest tekstova vrsnih znala, koji su, svaki iz svojeg kuta, osvijetlili neki detalj vezan uz ime Mije Čorak Slavenske. Tekstovi ostaju kao dokaz znanstvenoistraživačkoga i umjetničkog rada iskazana na skupu Mia Čorak Slavenska u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku 19. i 20. veljače ove godine, na stogodišnjicu rođenja svjetski poznate balerine. Osnovne informacije o skupu i svim događajima pod Mijinim imenom daje Maja Đureković u uvodnoj napomeni novoga broja časopisa.

Andreja Jeličić, Katarina Žeravica i Iva Nerina Sibila u svojim se tekstovima dotiču posebnih uvjeta formiranja Slavenske – vremena, okolnosti i ličnosti koje su utjecale na njezin razvoj. Katarina Žeravica piše o razdoblju Mijina školovanje kod Getrude Kraus, pionirke njemačkoga plesnog ekspresionizma, dok se Iva Nerina Sibila dotiče prvih Mijinih uspjeha i sjene nacizma nad plesnom scenom u Njemačkoj 30-ih godina prošlog stoljeća. Slika Mije Čorak Slavenske, autora Maksimilijana Vanke, vidljiva i na koricama časopisa, tema je kojom se u časopisu bavi Iva Sudec Andreis, dajući svoju kritičku analizu Vankeova portreta.

Jasna Čizmek Tarbuk piše o glazbenim predlošcima na koje je Mia plesala, a o Slavenskoj kao uspješnoj glumici piše Daniel Rafaelić, ukazujući na važnost filma Smrt labuda, u kojem je Slavenska imala glavnu ulogu. Intervju Tine Zubović s Kate Foley daje priliku čitateljstvu da upoznaju Slavensku kao vrsnu pedagoginju koja je za radnoga vijeka odgajala generacije umjetnika.

(Petar Vukelić)

Izvor: Vijenac, br. 595-596

slika

Naslovnica novog broja "Književne revije". Izd. OMH u OsijekuUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva