Ogranak Matice hrvatske u Osijeku - izvješća

Dani Matice hrvatske u Osijeku

Ogranak Matice hrvatske u Osijeku već jedanaesti put obilježava Dane Matice u svome gradu, koji traju od listopada pa sve do sredine prosinca. Ove su godine članovima i građanima ponudili najbogatiji program dosad, organiziran u suradnji s brojnim kulturnim ustanovama, sastavnicama osječkog sveučilišta, Institutom Ivo Pilar, Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

Dani Matice hrvatske u Osijeku započeli su simpozijem na Medicinskom fakultetu pod nazivom Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka te predstavljanjem monografije 90 godina samostalne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Osijek. U suradnji s Odjelom za kulturologiju Osječkog sveučilišta organizirana su zanimljiva događanja namijenjena ponajviše mladima, primjerice komunikacijski trening za mlade, radionica za svladavanje umijeća uspješnog javnog nastupa. Anđelko Mrkonjić pripremio je videoperformans Diptih/triptih i projekciju kratkog filma Đokica čita pm3x pjesme golubovima, a održana je i projekcija nagrađivanoga kratkog filma Kristine Kumrić Po čovika. Na Ekonomskom su fakultetu posjetitelji mogli poslušati izlaganje Jasne Horvat i Josipe Mijoč Književna komunikacija potpomognuta kodovima brzog odgovora te saznati nešto više o QR-kodovima i njihovoj ulozi u kulturi, ali i u svakodnevnom životu.

Izlaganje Jasne Horvat i Josipe Mioč

U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Muzeju likovnih umjetnosti održan je okrugli stol Sigetska bitka i Nikola Šubić Zrinski u kulturnom pamćenju Hrvata i Mađara, na kojem su sudjelovali Stjepan Blažetin (Pečuh), Denis Njari (Szombathely) te Vladimir Kalšan (Čakovec). Tijekom Dana Matice hrvatske otvorene su dvije izložbe, Stepinac – put svetosti u Vikarijatu i izložba kataloga slavonskih bijenala u knjižnici Odjela za kulturologiju.

Izložba Stepinac - put svetosti

U Muzeju likovnih umjetnosti kantautorica Lidija Bajuk predstavila je novu knjigu proze, a posjetitelji su mogli poslušati ulomke iz knjige, ali i nekoliko pjesama u glazbenom dijelu večeri.

U Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavljen je Pretisak glagoljskoga Misala hruackoga iz 1531. (s transliteracijom i komentarima). O tom su kapitalnom djelu glagoljaštva govorili Mateo Žagar, Tanja Kuštović i Milica Lukić.

 

Predstavljeno je i treće dopunjeno izdanje Svaštica iz starog Osijeka Zlate Živaković-Kerže u osječkom Vikarijatu. U auli Sveučilišta J. J. Strossmayera održan je dvodnevni 3. međunarodni interdisciplinarni znanstveno-stručni skup Domovinski rat, njegove gospodarske, demografske i socijalne posljedice i perspektive na području hrvatskog istoka, a prethodilo mu je predstavljanje zbornika radova s prošlogodišnjeg skupa. Također je predstavljen zbornik radova s 2. međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – europski realiteti, održana u svibnju 2015. na Odjelu za kulturologiju u povodu 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera.

Dani MH u Osijeku privukli su velik broj posjetitelja i ispunili sva očekivanja. Do sredine prosinca održat će se predstavljanje knjiga o nasljeđu svetog Martina urednice Antonije Zaradije-Kiš, Nostalgija: kratka povijest zaborava Zlatka Kramarića, monografija Josipa Nađa o 90 godina osječkog tramvaja te novih izdanja Ogranka: Vožnja na mjestu Josipa Cvenića, Razgovor s obraćenikom i druge priče Stjepana Tomaša i Svemirske tuge Vanje Zanze.

(Katarina Čoti)

Izvor: Vijenac, br. 594Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva