Ogranak Matice hrvatske u Orebiću - izvješća

Otvorena posljednja izložba Dana kulture Orebić 2017:
Ive Trojanović: LUSTRE, LED I ZNOJ

U okviru Dana kulture Orebić 2017. dana 12.09. s početkom u 20h, u dvorani Općine Orebić, u organizaciji Matice hrvatske Orebić, te uz financijsku podršku Općine Orebić, otvorili smo posljednju izložbu ovoga ljeta pod nazivom 'Lustre, led i znoj', mladog fotografa Ive Trojanovića.

Izložba je prodajnog tipa te je sav prihod namijenjen Ligi protiv raka - PKML. Izložbu je moguće pogledati do 16.09. u dvorani Općine Orebić u vremenu od 19h do 22h.

  

Što nama znači to neprekidno prostranstvo u trajanju, nego li trenutno suočavanje s vječnosti? More.Takne li te kaplja, takne li te val, orosilo je palubu ili je to bila prva stidljiva suza na suhom obrazu ribara? Noć. Vidiš li kako je ovaj naš brod smješten u međuprostoru današnjice, između neba i mora, između dva predaha. Zora. Prostor koji nije zaštićen, već naprotiv izložen, u suodnosu zubatog sunca i vjetra koji uzburkava mu podnožje. Danas. Između lustri, krije se sigurnost, ali i usamljenost. Fotografe današnjice, ne ustukni, makar bez glasa, prenesi ovaj tren, nepokolebljivo. Nisam ga vidio, ali sam mu bio dijelić, i ostao pri svijetu koji nije bio pri sebi, da zajedno perpetuiramo vječnost.

 

U svom eseju o fotografiji, Susan Sontag piše kako fotografija neizbježno uključuje određuje određeni pokroviteljski odnos prema stvarnosti, prema ''svijetu koji nije pri sebi'', koji se najednom stvara unutar fotografija. Fotografi u pokušaju da razumiju svijet, oni skupljaju njegove fragmente - saživljavajući se s iskustvom u kojem su iste nastale. Ive se odlučuje za iskustvo cijelonoćnog ribarenja na plivarici ''Palamida'', zaustavljenoj u Mljetskom kanalu. Pokušava razumjeti, a ujedno nam prikazati, težak fizički rad u različitim vremenskim uvjetima, gdje i sam zavrće vlastite rukave. Vrlo precizne i minicuozno kompozicijski zacrtane fotografije - prikaz su multiplicirana rada. U želji da se prikaže stvarnost, stvarnost nastaje. Fotografije su podijeljene u dva dijela, na one danje i one noćne. Reportažnost trenutka vođena danonoćnom opsesijom za što vjernijim prikazom rezultirala je kadrovima za koje odmah na prvi pogled uočavamo kako su sjajno režirani. Ive je je uspio dokazati kako fotografija po svojoj prirodi ipak može nadići svoj sadržaj, jer ona nije slučajnost već koncept, pothvat drukčijeg reda. Pothvat, za koje je potrebno znanje i volja, dok talent čuči u pozadini i čeka da ga svi ovi faktori pokrenu. Ive ih sve pokreće i nagovješćuje ambiciju da sve svoje buduće sadržaje pretvori u umjetnička djela.

                                                                                                      -Iz teksta kustosice Tine Bikić

 

 

 

Biografija

Ive Trojanović rođen je u Dubrovniku 1999.godine. Osnovnu školu završio je u Orebiću, a opću gimnaziju u Srednjoj školi Petra Šegedina u Korčuli školske godine 2016./2017. Student je prve godine na odsjeku za snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografijom kao hobijem bavi se od osnovne škole. Dodatnu edukaciju o fotografiji stekao je na Foto danima mladih 2016. koje se održalo u Karlovcu. U nagradnoj igri Canon Hrvatska osvaja prvo mjesto za 2016. godinu za mlade do 21. godine sa fotografijom Loviška paučina. Ujedno biva jedan od izabranih fotografa čiji su radovi bili izloženi te ulazi u posebnu selekciju za Globalnu izložbu mladih fotografa koja se je održavala u 8 gradova diljem svijeta, od Brazila do Litve. Dosada je izlagao na skupnim izložbama, 2014/15/16. u Orebiću i Vignju, te u Veloj Luci krajem prošle godine sa 6 fotografija na izložbi Ambalaža zajedno sa preko 30 umjetnika. Sa svojim kratkim igranim filmom „Proljeće na Pelješcu“ sudjelovao je na 4. Mosor film festivalu i pritom pobrao pohvale. Ovo je njegova prva samostalna izložba.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva