Ogranak Matice hrvatske u Orahovici - izvješća

Mjesec hrvatske knjige u Orahovici

I ove su godine, u Mjesecu hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, Srednja škola „Stjepan Ivšić“ i  Ogranak Matice hrvatske u Orahovici za sve učenike osigurali nekoliko zanimljivih događaja.

Prvo je školu posjetila jedna od najboljih i najčitanijih suvremenih hrvatskih književnica - Ivana Šojat. Na književnoj večeri Ivana je govorila o književnosti i umjetnosti te iznijela impresivne detalje iz života poput sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske.

Akademiku i jezikoslovcu svjetskog glasa po kojemu škola nosi ime, Stjepanu Ivšiću, odano je još jedno dužno poštovanje tako što je u holu škole otkrivena njegova spomen-bista u bronci. Bista je rad umjetnika Tomislava Martinčevića, bivšeg učenika škole, koji je uz pomoć Mirte Peček i Luke Radoševića, a uz nazočnost svih učenika i profesora, otkrio spomen-bistu. Program je bio  sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture.

U danima kada se u cijeloj Hrvatskoj obilježavao Mjesec hrvatske knjige, školu su posjetila djeca iz Dječjeg vrtića "Palčić". Djeca su stigla u pratnji svojih odgojitelja, a cilj je posjete bio približiti školu i knjigu djetetu iz vrtića. O prvom dojmu djeteta spram škole ovisi uspješnost njegovog cijelog daljnjeg školovanja, pa se može smatrati i presudnim trenutkom za cijeli život djeteta. Djecu smo dočekali u društvenoj dvorani gdje su Ana Pleić, Klara Kašić, Lea Pleša, Anamaria Hat i Luka Hat dramatizirali bajku Grigora Viteza "Ogledalce". Poslije toga smo djecu počastili sokovima i keksima te obišli školsku knjižnicu.

Na kraju je školu posjetio Vilim Karlović, legendarni  vukovarski branitelj koji je preživio Ovčaru, Velepromet i Srijemsku Mitrovicu, a koji je promovirao svoju knjigu „preživio sam Vukovar i Ovčaru“. Vilim Karlović u prepunoj je društvenoj dvorani pričao o svojim najtežim trenucima u ratnom Vukovaru. U jednosatnom je obraćanju nazočnim građanima i velikom broju srednjoškolaca nekoliko puta ponovio da se istina o Vukovaru mora pričati i da se Vukovar nikada ne smije zaboraviti. Poseban dekor orahovačkom sjećanju na Vukovar dao je tamburaški sastav KUD-a Crkvari izvedbama nekoliko domoljubnih pjesama. 

 Damir NajmenikUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva