Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima - izvješća

Susret RIJEKA, ŠUMA, NEBO

Piljenice, rodno mjesto predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića bile su 21. travnja domaćin susreta Rijeka, šuma, nebo. Priredili su ih ogranci MH u Lipovljanima i Kutini te mjesna udruga „Mlinarice“. 

Najprije je na ulazu u Park prirode Lonjsko polje, u Repušnici, predstavljena knjiga pjesničko-proznog sadržaja Katarine Brkić Spod zemle tragi. Bilo je korisno i ugodno na jeziku sela, domaćina promocije, slušati autoričine osjećaje doživljene uz pejzaž i život tog moslavačkog kraja. Uz mještane, u publici su bili članovi ogranaka MH Siska, Kutine i Novske te 12 članova DHK kao posebni gosti.

 

Rečeno je kako se organizacijski priprema utemeljenje ogranka DHK za Sisačko-moslavačku županiju. Događaj je pratio i nastup Ženske vokalne skupine mjesnog KUD-a „Repušnica“, Književnici su kasnije u Piljenicama nakon pozdrava učenika na slikovitom odmorištu rijeke Pakre govorili svoje uglavnom neobjavljene stihove. Ozračje čitanju dale su i izložene skulpture članova Udruge Arteco (Općina Oriovac), a kojima je izradbeni materijal vinova loza i drvo maslina.

U društvenom domu predstavljena je i knjiga Dragutina Pasarića Iz kutinske davnine i blizine. O njezinoj vrijednosti govorili su Božica Brkan, Katarina Brkić i Đuro Vidmarović. Završni ton dali su Mješoviti pjevački zbor „Lira“ iz Lipovljana i Ženska vokalna skupina „Kutinske dunje“. Priredbu je moderirala Melita Lenička, predsjednica lipovljanskog Ogranka MH. Uz petu obljetnicu tom sve poznatijem pjesničkom skupu potporu su tijekom programa uputili načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat i njegova zamjenica Ljiljana Tomić.

(Matea Jalžečić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva