Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - knjige

Fran Gundrum Oriovčanin Franjo Husinec

Križevački liječnici u pohodu na Egipat

Glavna urednica: Renata Husinec

Kad sam ujesen 2002. primio obavijest da će se u Kairu od 10. do 14. rujna 2003. održati konferencija Međunarodnoga društva ortopedske kirurgije i traumatologije (SICOT-Socieče Internationale de Chirurgie Orthopedique et de Traumatologie) odmah se u meni stvorila odluka da pođem tamo. Ali ne samo zato da bih čuo iskustva i mišljenja svojih kolega i vidio tu egzotičnu zemlju, već i zato da obnovim spomen na posjet Egiptu dr. Frana Gundruma Oriovčanina, gradskog fizika i osnivača Crvenoga križa u Križevcima i uglednog člana Zbora liječnika Hrvatske i Slavonije koji je 1902. prisustvovao Prvom Egipatskom liječničkom kongresu. Vrativši se u domovinu Gundrum je napisao putopis U Egiptu! i objavio ga 1903. u nastavcima u tri broja „Hrvatskog planinara, Viestnika Hrvatskoga planinarskog društva". Isti je putopis objavio 1905. kao knjižicu kod zagrebačkog tiskara Antuna Scholza. Pročitavši to djelce poželio sam posjetiti Kairo i one krajeve starodrevnog Egipta koje je prije stotinu godina pohodio ovaj ugledan i slavni križevački liječnik. Odlučio sam stručno povezati s kulturnim. To je značilo napisati rad za konferenciju, prevesti Gundrumov putopis U Egiptu! na engleski i arapski jezik i predstaviti ga sudionicima kairske konferencije kao spomen na 100. obljetnicu prvoga egipatskog liječničkog kongresa.

Slijedili su dani pisanja i pripreme stručne prezentacije te prevođenje Gundrumova putopisa na engleski i na arapski jezik. Engleski prijevod potpisala je Marina Metelko, a arapski moj kolega Wajih Hammoud i njegov prijatelj Roucheidat Hayel. Zahtjevan posao bio je vezan i uz tiskanje prijevoda, posebice arapskog teksta. Za obogaćivanje knjige ilustracijama drevnog Egipta zaslužan je Stjepan Sučić, tadašnji potpredsjednik Matice hrvatske, koji je odabrao odlične fotografije iz 5. sveska Hrvatske enciklopedije, objavljene u Zagrebu 1945.

Ovaj je zapis sjećanje na putovanje u kojem smo, uz stručne obaveze na konferenciji, nas troje, dr. Wajih Hammoud, moja supruga i ja, tragom slavnoga Gundruma zajednički otkrivali ljepotu i šarm drevnog Egipta, povijest te velike civilizacije te proslavili našu koprivničku kirurgiju i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima. Bilo je zadovoljstvo kao i Gundrum sudjelovati na egipatskom liječničkom kongresu, ali i uživati u obilasku povijesnih lokaliteta uzduž Nila u Gornjem Egiptu. Ovaj je zapis putopisni mozaik mjesta i spomenika koje smo posjetili i događaja u kojima smo sudjelovali. Povijesna mjesta i spomenici drevne egipatske civilizacije su stvarni, a dojmovi, doživljaji i razmišljanja su osobni.

Iz uvoda autora Franje Husineca

Izvršna urednica: Vesna Zednik
Naslovna fotografija: Sfinga ispred Kelfrenove piramide, Staro kraljevstvo, IV. dinastija, Giza

Križevački liječnici u pohodu na Egipat

Arhiva

Klikni za povratak