Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu - izvješća

Predavanje LOKALNA/ZAVIČAJNA POVIJEST: KAKO JE PROUČAVATI, PREZENTIRATI I KOMUNICIRATI

Predavačica dr. sc. Martina Krpan Smiljanec posebno se osvrnula na genealoška istraživanja, te razglednice i efemernu građu kao neopravdano zanemaren izvor podataka o prošlosti.

U organizaciji OMH u Klanjcu 26. veljače u prostorijama gradske knjižnice i čitaonice u Klanjcu održano je stručno predavanje dr. sc. Martine Krpan Smiljanec na temu Lokalna/zavičajna povijest: kako je proučavati, prezentirati i komunicirati.

Klanjec na staroj razglednici. Izvor: www.klanjec.hr

Predavačica, kao dobra poznavateljica povijesti i baštine Klanjca, a ujedno i nekadašnja dugogodišnja ravnateljica gradske knjižnice u Klanjcu, te članica Matice i autorica brojnih stručnih i znanstvenih radova,  prisutne je u dvosatnom izlaganju provela kroz teorijske pristupe povijesti počevši od samih začetaka proučavanja povijesti u Francuskoj, pa sve do konkretnih primjera zabilježenih povijesnih detalja u Klanjcu koji ukazuju na njegov povijesni razvoj, ali i objašnjavaju njegov današnji identitet. Naglasak je dakako bio na lokalnoj povijesti i socijalnom pamćenju kao neiscrpnom izvoru podataka. Predavačica se posebno osvrnula na genealoška istraživanja, te razglednice i efemernu građu kao neopravdano zanemaren izvor podataka o prošlosti, a koji zapravo predstavljaju vrijedan i izuzetno zanimljiv materijal za prikupljanje podataka o povijesnim, socijalnim i ekonomskim prilikama mjesta. Prikazavši razglednice Klanjca s početka 20. stoljeća, još nepoznate široj publici, predavačica je pokrenula žustru interakciju prisutnih koji su također posegnuli za gotovo zaboravljenim znanjem o Klanjcu te su zajedno, poput slaganja puzzla, oživljavali  stare priče i sjećanja. Plodna rasprava završila je zaključkom da se podrži inicijativa dr.sc. Martine Krpan Smiljanec o osnivanju društva zaljubljenika u Klanjec koje bi u sklopu Ogranka približilo bogatu povijest Klanjca današnjim generacijama, i ono što je najbitnije – sačuvali je za one buduće generacije. Predavanje je završilo kratkim obraćanjem dugogodišnjeg predsjednika Ogranka, g. Nikole Filka, koje se zahvalio svima prisutnima na sudjelovanju i izrazio želju za nastavkom takvih produktivnih i kreativnih aktivnosti.

(Kristina Kroflin)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva